koordinira hrvatska policija

Niz uhićenja diljem Hrvatske i Europe, razbijena skupina krijumčara droge

24.05.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Više osoba uhićeno je jutros širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne skupine koju se sumnjiči za krijumčarenje preko 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva

Neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti se za likvidacije zaštićenih svjedoka te visoko rangiranih policijskih dužnosnika, piše Jutarnji list.

Uhićenja se, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, paralelno provode u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska te Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) te Europol, dok je hrvatska policija koordinator čitave akcije.

U tijeku su pretrage desetaka stanova i poslovnih prostora na području nekoliko hrvatskih regija, između ostaloga u Zagrebu i Rijeci.

Nekih od osumnjičenika u ovoj akciji već se od ranije nalaze u zatvorima širom Europe te su osobe o kojima se pisalo u crnim kronikama kako hrvatskih, tako i stranih medija.

Policija sumnja kako je na čelu osumnjičene skupine krijumčara droge Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, a nakon što je krajem prošle godine uhićen u Njemačkoj.

Inače, Muzaferović se već od ranije nalazi na Interpolovoj tjeralici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije 'Escobar' za organizaciju velikih plantaža marihuane te krijumčarenje iste u zemlje EU-a.

No, iako se o tome nije izvještavalo hrvatska policija je u nekoliko navrata imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i njegovom suprugom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još uvijeke vode postupci, piše Jutarnji list.