IZ REPUBLIKANSKE KUHINJE

Nixonov pomoćnik: Ubojstvo JFK-a naručio je Johnson!

14.05.2013 u 16:06

Bionic
Reading

Roger Stone (61), bivši pomoćnik američkog predsjednika Richarda Nixona, tvrdi da posjeduje dokaze da je Nixonov prethodnik u Bijeloj kući, Lyndon B. Johnson, naručio ubojstvo Johna F. Kennedyja u studenom 1963. godine. Svoja saznanja o atentatu Stone iznosi u knjizi 'Čovjek koji je ubio Kennedyja - slučaj protiv LBJ-a' koja bi se trebala naći na policama knjižara u listopadu ove godine

Stone je danas glasoviti strateg i lobist Republikanske stranke, pa je sasvim moguće da je knjiga zapravo novi pokušaj vodećih konzervativaca da miniraju ugled demokratskog predsjednika Johnsona, pod kojim je konačno zaživjelo glasačko pravo američkih crnaca i koji je pokrenuo Medicaid, zdravstveno osiguranje za siromašne građane.

Stone piše da su Richard Nixon i Johnson bili povezani s Jackom Rubyjem koji je ubio Leeja Harveyja Oswalda dva dana nakon uhićenja. Njihovo poznanstvo s Rubyjem navodno datira godinama prije nego što je on ustrijelio Oswalda u sjedištu policije u Dallasu.

Stone, koji je bio član Nixonovog Povjerenstva za reizbor predsjednika 1972. godine i potom djelatnik Nixonove administracije, tvrdi da je 1947. Johnson, koji je tada bio kongresnik, instruirao svog tadašnjeg kolegu da zaposli Rubyja u Predstavničkom domu Kongresa.

Stone navodi i da je Johnson organizirao predsjedničku automobilsku povorku u Dallasu te zahtijevao da ona prođe kroz Dealy Plazu, a iz obližnje zgrade Oswald je precizno smaknuo Kennedyja. Ubojstvom Oswalda uklonjena je svaka veza između njega i organizatora atentata.

Tadašnji predsjednik Johnson naložio je predsjedniku Vrhovnog suda Earlu Warrenu da preuzme predsjedanje nad istražnim povjerenstvom koje je zaključilo da je Oswald djelovao sam.