VETERINARSKA INSPEKCIJA

Nitko nije kriv za smrt kobila kod Županje

16.08.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Državna veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdila je da nitko nije kriv za smrt dviju kobila, koje su uginule od izlaganja prevelikim naporima na suncu i temperaturi od 39 stupnjeva početkom srpnja kod Županje na manifestaciji 'Žetve i vršidbe u prošlosti'

Vlasnici kobila Lasta i Krabbe, Karlo Blumenšajn i Vinko Filipović, predsjednik konjogojske udruge Stari graničar, inspektorima su rekli da su kobile na suncu u polju bez hlada bile oko 30 minuta, a to je bilo predviđeno programom priredbe, stoji u odgovoru na prijavu Ljiljanke Mitoš-Svoboda iz Press centra za okoliš, koja je prisustvovala istjerivanju konja na polje.

'Dočekavši poziv službenog spikera, mi smo zapregu istjerali iz šljivika i kroz 30 minuta su bile na otvorenu suncu jer je tako zahtijevao protokol. Odmah nakon toga smo grla vratili u hlad šljivika i za jedno dva sata u koloni lagano krenuli kućama. Te večeri sam primijetio da Krabbe pije samo vodu, ali neće jesti zrnovlje, te sam odmah ujutro zvao ovdje nazočnog veterinara, koji je počeo s terapijom isti dan, ali je kobila nažalost treći dan uginula', izjavio je inspekciji Filipović, vlasnik vranice Krabbe.

Jedna od uginulih kobila u tzv. hladu

O uzroku smrti prvi je izvjestio tportal kada je Veterinarski zavod u Vinkovcima utvrdio da je Krabbe uginula zbog otkaza rada jetre i potom srca jer je došlo je do povećanja koncentracije toksičnih tvar u mišićnom tkivu i u krvi kobile, a jetra to više nije mogla preraditi, pa je otkazala, nakon čega i srce.

Unatoč tome inspekcija u oba slučaja zaključuje da je 'uzevši u obzir i dob uginule kobile i nepovoljne vremenske uvjete (početak vrućina) uzrok uginuća ipak bio splet nepovoljnih okolnosti koje su sinergijski uzrokovale uginuće'. Inspekcija smatra da nije došlo do kršenja Zakona o zaštiti životinja.

Karlo Blumenšajn kaže da je nakon polusatnog stajanja na polju kobile potjerao u šljivik gdje su bile oko dva sata, gdje je čekao da se konji ohlade 45 minuta i ponudio im vodu.

'Prilikom nuđenja vode konjima muški konj po imenu Munja, oznake žig H 722 u dobi od 2,5 godine, popio je oko 10 litara vode, a kada sam ponudio vodu drugom konju kobili po imenu Lasta oznake H 718 u dobi od 12 godina ona nije ni je htjela piti ponuđenu vodu. Tada sam primijetio da je počela ubrzano disati, drhtati i glavu da je spustila dolje. Ja sam je lagano polio po glavi vodom i po nogama, a ruke sam umakao u hladnu vodu i masirao je po cijelom tijelu', ispripovijedao je inspektorima Blumenšajn, kojemu je Lasta uginula na povratku kući.

I u slučaju kobile Laste uzrok smrti je izlaganje prejakom suncu i temperaturama koje životinje nisu mogle podnijeti, a to je potvrdio i Blumenšajn priznavši da je veterinar utvrdio da je uzrok smrti sunčanica ili toplotni udar.