NALAZ OBDUKCIJE U ŽUPANJI

Kobilama otkazali srce i jetra na suncu

13.07.2010 u 18:18

Bionic
Reading

Nalaz Veterinarskog zavoda u Vinkovcima pokazao je da je otkaz rada jetre i potom srca uzrok prošlotjedne smrti lipicanske kobile Krabbe nakon žetvenih svečanosti u Županji. Nalaz je napisan još 8. srpnja i danas dostavljen u Veterinarsku stanicu Županja

'Došlo je do povećanja koncentracije toksičnih tvar u mišićnom tkivu i u krvi kobile, a jetra to više nije mogla preraditi, pa je otkazala. Nakon toga prestalo je raditi i srce', objasnio nam je veterinar u stanici koji je htio ostati anoniman. Nastup smrti usporedio je sa srčanim udarom, koji nastupa uslijed povećanih napora, vrućina i stresa.

Kobila Krabbe, podsjetimo, vlasnika Vinka Filipovića, predsjednika Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje, uginula je tri dana nakon izlaganja žarkom suncu na polju tijekom svečanosti 'Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti' održane u subotu 5. srpnja u Županji. Isti dan nakon priredbe, na povratku kući uginula je i kobila Karla Blumenštajna. Životinje su podlegle posljedicama izlaganja vrućini i suncu na +39 Celzijevih stupnjeva

Ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo Mato Čačić rekao je tportalu da smrt obiju kobila nije posljedica nemara, nego nesretan slučaj. 'Obojica su uzorni uzgajivači i nisu na priredbu u Županju došli iz interesa, nego iz ljubavi. To što se dogodilo moglo je biti i u zatvorenom i ne bi izazvalo ovakav interes kao kada je okupljeno mnogo ljudi', kaže Čačić.

Činjenicu da je Filipoviću do sada uginulo već šest grla Čačić objašnjava time što taj uzgajivač konje drži preko 50 godina i ima ih velik broj: 'Nije neobično da se tako nešto dogodi.' Na dvije nesretne kobile, kaže, Sunčeve zrake još su i jače djelovale budući da su obje vranice, odnosno imaju gotovo potpuno crnu dlaku.

Ministarstvo poljoprivrede još se nije oglasilo na naš upit za izjavu o ovom slučaju.