BANDIĆ O BOMBAMA

'Nisu to ljudi, to su saboteri!'

23.01.2013 u 22:11

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je večeras, komentirajući noćašnju eksploziju na Trgu bana Josipa Jelačića pored spomenika banu Jelačiću, kako to ne bi nazvao eksplozijom te da je to eksces

'To je upozorenje da ljudi tog kova nikada ne miruju. Ne znam bi li ih nazvao ljudima, ili što, saboterima. Ali, na sreću nije se ništa posebno dogodilo, nije nitko stradao što je najvažnije, i nije percipirana neka veća materijalna šteta i to policija drži pod kontrolom', rekao je gradonačelnik Bandić novinarima u palači Dverce gdje je priredio tradicionalni novogodišnji prijam za članove Diplomatskog zbora.

Istaknuo je kako se danas čuo s načelnikom Policijske uprave zagrebačke Goranom Burušićem koji mu je rekao da situaciju drže pod kontrolom, ispituju o kakvoj je vrsti eksplozivne naprave riječ i uskoro će izvjestiti javnost o tome. Bandić je izrazio uvjerenje da će počinitelj biti otkriven.

Gradonačelnik je rekao kako je Trg 'pokriven kamerama' te da će se vidjeti tko je u vrijeme eksplozije, noćas oko 2,30 sati ondje hodao.

'Kao gradonačelnik i odgovoran čovjek poručujem mojim sugrađanima da moraju biti oprezni, moraju biti budni, ali prepustiti policiji da radi svoj posao. Policija radi svoj posao profesionalno, odgovorno i savjesno, neka to napravi i završi do kraja. Sigurnost se u gradu Zagrebu ipak piše velikim slovima. Zagrepčani se i subjektivno i objektivno osjećaju sigurnima', istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Vjera u hrvatsku policiju, u Policijsku upravu zagrebačku, odjel za suzbijanje terorizma, za protuminsko-eksplozivno djelovanje, urodit će plodom da se uskoro i sudionici ovog događaja (na Trgu bana Jelačića) kao i onoga u Podsusedu privedu pravdi, poručio je gradonačelnik Bandić.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić također je na upit novinara rekao kako se sigurnost u Zagrebu 'piše velikim slovima'.

'Grad Zagreb je glavni grad države članice NATO-a, te vrlo brzo, za par mjeseci, članice Europske unije. Usporedite li veličinu grada Zagreba i ostalih gradova onda grad Zagreb sigurno i dalje bez obzira na ove nepodopštine koje su se dogodile u zadnjih 15-ak dana, spada u sam vrh sigurnih gradova u Europi', istaknuo je Kalinić.

Podsjetio je kako Hrvatska šalje svoje misije i kako je sigurno da mnogima smeta što je članica NATO-a i uskoro EU-a. 'Osobno smatram da je ovo što se događalo zadnjih dana što se tiče tih bombica, da je to vjerojatno djelo iz unutarnje priče, a ne iz vanjske', rekao je.

Kalinić je napomenuo kako se još ne zna kakva je eksplozivna naprava noćas eksplodirala na Trgu bana Jelačića ali se pretpostavlja da bi to moglo biti nešto što je ostalo iz arsenala iz Domovinskog rata u smislu tzv. topovskih udara, ali ništa opasno, samo što to uznemirava javnost.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić danas je rekao kako još nije utvrđeno kakva je eksplozivna naprava noćas eksplodirala na glavnom zagrebačkom trgu i tko ju je podmetnuo, a ne isključuje se mogućnost da je riječ o nekakvom pirotehničkom sredstvu. Potvrdio je kako u eksploziji na Trgu bana Jelačića kod kućnog broja 6 noćas oko 2,30 sati nitko nije ozlijeđen, a oštećen je jedan prozor.

Riječ je o trećoj eksploziji koja je u posljednja dva tjedna odjeknula u Zagrebu. Prva eksplozija dogodila se 9. siječnja u Podsusedu, a druga dva dana kasnije na autobusnoj postaji u Aleji Bologne. U toj eksploziji lakše je ozlijeđen 53-godišnji Vojislav Blažević koji je osumnjičen za postavljanje eksplozivnih naprava. On je u istražnom zatvoru.