GRČIĆ O SDP-u, IZBORIMA I VLADI

'Ništa se strašno nije dogodilo, dignut će nas gospodarstvo'

27.05.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Svatko ima pravo na svoj stav i može ga izraziti na demokratski način, pa i Zlatko Komadina koji nije jedini član ni Predsjedništva SDP-a niti stranke, ustvrdio je u Ludbregu Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja osvrćući se na unutarstranačke reakcije nakon nedjeljnih izbora

Grčić nije želio posebno komentirati najave predsjednika Primorsko-goranskog SDP-a, koji smatra da je vodstvo stranke odgovorno za ishod izbora, kako će se Slavko Linić ovih dana javno govoriti o radu predsjednika Vlade Zorana Milanovića, odnosno strahuje li od udara bivšeg ministra financija na vodstvo stranke. No odgovorio je na pitanje što će biti ako neki od Predsjedništva SDP-a zatražite promjenu vodstva zbog izbornih rezultata.

'U SDP-u je uvijek bila visoka razina demokracije. To znači da svatko može izražavati svoje stavove i mišljenja. Tako je sada, tako je bilo u prošlosti, tako će biti i u budućnosti. Bilo kada se može otvoreno razgovarati o svemu', poručio je potpredsjednik Vlade.

Za Grčića se ništa dramatično nije dogodilo u nedjelju jer, kako je ustvrdio, 'SDP je dobio otprilike kao i na prošlogodišnjim izborima, ako se gleda broj zastupnika'.

'Oporba se razbacuje frazama dok Vlada radi ozbiljan posao'

Od oporbenjaka nisam ništa čuo, osim gomile fraza, dok mi radimo posao, i to vrlo ozbiljan, ustvrdio je Grčić govoreći o najavama iz oporbe da će Hrvatsku iz krize izvući vlada HDZ-a. Potpredsjednik Vlade naglasio je da je pripremljen veliki broj ozbiljnih projekata u vrijednosti od 200 milijuna eura i više, a čija će realizacija krenuti do kraja ove godine ili početkom iduće. 'Već je krenuo projekt zračne luke Zagreb, kreće obnova velike dionice pruge Dugo Selo – Križevci, kao i proširenja dubrovačkog aerodroma. Tu je i projekt Kupari, koji je također iznad 200 milijuna eura, kao i Plomin C u vrijednosti između 800 milijuna i milijardu eura. To će u cijelosti biti FDI, dakle dotok stranog kapitala. Pa zar vam to ne govori da je ova Vlada u dvije godine napravila ogroman pomak', zapitao je Grčić okupljene novinare.

'Dakle, relativna je tvrdnja da je postignut loš rezultat. No, kako bilo, ovu Vladu će u drugom dijelu godine dignuti prije svega gospodarska postignuća. Očekujem, naime, pozitivne rezultate i da ih građani prepoznaju, a nakon jako puno teških poteza i teških odluka kojima smo mijenjali stanje u državi, provodili određene reforme i borili se za gospodarski oporavak', rekao je Grčić.

Pozitivni rezultati rada, kako je upozorio, vidljivi su posljednjih mjeseci.

'U prvom je kvartalu smanjena razlika u stopi rasta između Hrvatske i Europe. I što je najvažnije, u prvom kvartalu ove godine konačno ćemo imat pozitivnu stopu rasta. Zar to nije učinak i rezultat? I to u kratkom vremenu. U pola mandata tijekom kojeg smo uspjeli preokrenuti stanje u gospodarstvu', naglasio je potpredsjednik Vlade.


Međutim, kako je dodao, u ostatku godine bit će jako teško držati pozitivan trend zbog javne potrošnje koja će se morati smanjiti u odnosu na prvi kvartal.

'Imali smo rast javne potrošnje oko četiri posto, a budući da smo ušli u proceduru prekomjernog deficita, javna potrošnja će se do kraja godine morati smanjivati. To će, naravno, biti uteg, ali naše nade se vezuju upravo uz projekte kakav je ovaj u Ludbregu, dakle daljnji rast industrijske proizvodnje koji je vidljiv i naravno izvoza, kako roba, tako i usluga. Pred nama je sezona i nadam se da će doprinijeti pozitivnim trendovima', rekao je Grčić.

Govoreći o novom talijanskom ulaganju u ludbrešku tvrtku Ducati komponenti, potpredsjednik Vlade naglasio je kako su to investicije koje trebaju Hrvatskoj.

'Nakon nedavnog proširenja, priprema se novo ulaganje od oko 35 milijuna eura i s još stotinjak zaposlenih, što bi za Ludbreg i ovaj kraj bio velik dobitak. I mi ćemo s naše strane svakako poduprijeti taj projekt, sukladno Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja', istaknuo je potpredsjednik Vlade.