ZBOG TEKSTA O LEOPOLDU MANDIĆU

Ništa od zabrane Indexa, sud odbio tužbu Krešimira Planinića

07.07.2016 u 14:44

Bionic
Reading

Prekršajni sud u Zagrebu odbio je tužbu odvjetnika Krešimira Planinića, koju je taj inače član Upravnog odbora udruge U ime obitelji podignuo protiv portala Index, pohvalio se vlasnik portala Matija Babić na svom Facebooku. Planinić je, podsjetimo, tražio i zabranu rada Indexa zbog teksta 'Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u'

'Sjećate se onog Markićkinog prirepka, odvjetnika "Krešimir Planinić" koji je digao tužbu protiv Indexa uz neki papir kojim potvrđuje da je katolik, tražeći da se zbog teksta o live streamingu nečijih kostiju zabrani Index? Šokirat će vas, ali neće doći čak ni do suđenja. Odbijena mu je tužba', napisao je Babić na Facebooku, priloživši pritom i presliku odluke suda.

Podsjetimo, zbog objave teksta 'Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u' Planinić je podignuo tužbu protiv izdavača portala Index, direktorice, glavne urednice te novinara Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i 'nepoznatog počinitelja' koji je potpisan inicijalima I. K.

Tražio je zabranu rada portala jer je smatrao da se u tekstu vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj. U obrazloženju tužbe Planinić je istaknuo da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu 'Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u' izruguje 'hrvatskom svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke crkve, Katoličkoj crkvi u cjelini i svim vjernicima'.

'Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređuju vjerski obredi sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi', objašnjava Planinić u tužbi.