piše delo

Ništa od susreta šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije, čeka se završetak izbora

15.04.2022 u 10:30

Bionic
Reading

Do parlamentarnih izbora u Sloveniji 24. travnja neće biti novog susreta ministara vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, piše u petak ljubljansko "Delo", navodeći da je time otpala mogućnost brzog usklađivanja privremenog ribolovnog sporazuma u Savudrijskoj vali

"Na svom zadnjem susretu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, Janez Janša je najavio da će oni zadužiti svoje ministre vanjskih poslova, kako bi se uskladile zadnje pojedinosti o takvom dogovoru prije nego što bude potpisan, no slovensko je ministarstvo sada potvrdilo da slovenski ministar Anže Logar do 24. travnja ne predviđa susret s hrvatskim kolegom", piše vodeći slovenski list.

Plan slovenskog premijera bio je da se do parlamentarnih izbora s Hrvatskom uredi poseban dogovor o ribolovu u Piranskom zaljevu i da ga se predstavi kao napredak u odnosima sa susjednom državom, no Janši se taj plan izjalovio", navodi vodeći slovenski list.

Na svom sastanku u Zagrebu 28. ožujka predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije Plenković i Janša izrazili su zadovoljstvo razvojem suradnje dviju država na raznim područjima nakon relaksacije političkih odnosa u zadnje dvije godine, te razgovarali o suradnji na području energetike.

Hrvatski je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare tom prilikom rekao i da se na razini ministara vanjskih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obiju zemalja dok se ne smisli trajno i konačno rješenje.

Radi se, kako su najavili Plenković i Janša, o privremenom rješenju za ribolov u Piranskom zaljevu kojim bi se relaksirali odnosi zbog neriješenog pitanja granice na moru, pri čemu bi to prestalo biti opterećenje za ribare u Sloveniji i Hrvatskoj, a našao bi se "benigniji način od policijskih kazni" kako bi se ribari mogli normalno baviti svojim poslom.

"Delo" podsjeća da je slovenska oporba odmah nakon spomenutog sastanka dovela u pitanje mogućnost takvog privremenog sporazuma o ribolovu jer tvrdi da bi se tako dovelo u pitanje stajalište prijašnjih vlada i službene Ljubljane da bi takav sporazum doveo u pitanje granicu na moru koju je odredio ad-hoc arbitražni sud čiju presudu Hrvatska zbog kompromitacije arbitražnog postupka ne priznaje i predlaže bilateralno rješenje.

Premda su odnosi s Hrvatskom, osobito prijepori oko razgraničenja, često ranije znali biti u fokusu predizbornih kampanja u Sloveniji, ove godine to skoro da i nije tema, kao niti vanjska politika općenito jer se predizborni programi i suočavanja glavnih političkih aktera uglavnom kreću oko pitanja unutarnje politike, sigurnosne situacije u svijetu i prognoza vezanih na moguću recesiju u Europi.