ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA

'Nisam sudjelovao u premlaćivanju vojnika HV-a'

08.03.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Prenosimo reagiranje Vice Karina iz Imotskog na članak objavljen na tportalu 02.02. pod nazivom 'Policija zataškala premlaćivanje vojnika'

Poštovani glavni uredniče,

Na vašem portalu dana 02.02.2011. objavljen je tekst pod nazivom Policija zataškala premlaćivanje vojnika, u čijem potpisu je novinar Ivica Radoš.

U spomenutom članku je Vaš novinar spomenuo moje puno ime i prezime dovodeći me time u kontekst 'imotskih huligana, mladih imotskih delikvenata, obijesnih mladića' koji su brutalno pretukli vojnika HV-a. Ja osobno nikad nisam bio pripadnik nikakvih huliganskih grupa ili delikvenata, niti sam ikad sudjelovao u ikakvoj tučnjavi pa tako niti u premlaćivanju vojnika G.M.

Vaš novinar je time oblatio moje ime, iznoseći u javnost nešto što nije utemeljeno na točnim činjenicama, jer da se potrudio saznati istinu, odnosno da je imao ikakvu namjeru napisati točno stanje događaja, saznao bi da ja nisam niti mogao biti sudionikom premlaćivanja jer sam u vrijeme navedenih događaja imao zdravstvenih problema zbog kojih sam završio u imotskoj Hitnoj službi gdje su se praktički borili za moj život, a o čemu posjedujem i medicinsku dokumentaciju.

Osim toga, navodim da je navedeni novinar u daljnjem dijelu navedenog teksta i sam doveo u pitanje istinitost policijskog izvješća navodeći – citiram – 'Tko su ostali napadači i zašto ih je policija prešutjela, unatoč brojnim svjedocima događaja, još se ne zna. Prema jednoj od verzija, koja se može čuti u Imotskome, neki od napadača na vojnika M. nakon rodijačkih intervencija lokalnih moćnika, 'isparili' su iz policijskog izvješća.

Prema tome, bez obzira što je autor teksta sam doveo u pitanje istinitost, kako on piše, 'šturog policijskog izvješća', nije se libio navesti puna imena i prezimena dvojice identificiranih 'napadača', a da pri tome nije provjerio istinitost istih navoda, a što je s lakoćom mogao učiniti. Pri tome, opetovano ističem, da je netočno da sam sudjelovao u premlaćivanju vojnika dana 01.01.2011. u četiri sata ujutro na Šetalištu Stjepana Radića.

Objavljivanjem teksta ovakvog sadržaja mene je direktno i bezrazložno stavio na stup srama kao osobu i pri tome me doveo u opasnost da budem meta mogućih osvetničkih napada čiji smo svakodnevni svjedoci.

Istina je da je nakon intervencije moje obitelji dana 03.02 2011. godine Vaš portal zamijenio moje puno ime i prezime inicijalima, ali sporni članak je već prouzročio cijeli niz negativnih reakcija na drugim portalima gdje i danas stoji u svom izvornom obliku.

Molim da se ovaj zahtjev za ispravak objavi sukladno obvezi iz članka 41. Zakona o medijima.

S poštovanjem,

Vice Karin