TOMISLAV NIKOLIĆ

'Nisam ljut na Josipovića, ne znam zašto se ljuti na mene'

22.10.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju makedonskoj televiziji da nije ljut na predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i ne zna razlog Josipovićeve ljutnje, ali da će prihvatiti razgovor kada ga hrvatski predsjednik bude pozvao

'Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kad je tko protiv koga ratovao, to se može samo na obljetnicama govoriti ili kako je izgledao rat. Današnjoj djeci govoriti o ratu, a ne pričati im što ih čeka sutra je besmisleno', izvijestila je agencija Tanjug citirajući dijelove Nikolićeva intervjua makedonskoj TV Sitel.

Srbijanski predsjednik je ustvrdio kako je Hrvatska, koju očekuje ulazak u EU, i dalje prihvatljiva za Uniju iako nije riješila problem protjeranih Srba.

'Hrvatska nije riješila problem Srba koje je protjerala, kojima nije vratila imovinu i kojima ne dozvoljava da uživaju u njoj, nije im omogućila ni minimum osnovnih ljudskih prava, ali je iz nekog razloga prihvatljiva za EU', prenosi Tanjug Nikolićeve ocjene iz intervjua za TV Sitel.

Prema izvješću srbijanske državne agencije, Nikolić je dodao kako će Srbija nastaviti 'mirno i strpljivo s Hrvatskom uređivati svoje odnose' i otklanjati neriješena pitanja.

'Pozvao sam hrvatske predstavnike da kažu koja pitanja Srbija nije riješila, da ih možemo rješavati, ali sam zato otvorio niz pitanja koje Hrvatska nije riješila i neće. Međutim, Hrvatska je miljenik EU, uvijek je bila favorizirana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i loše uređenog pravosuđa pa je to i razlog zašto ne možemo biti članica član EU', prokomentirao je Nikolić.

Predsjednik Srbije ocijenio je da, s druge strane, pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolji nego u Srbiji.

'Kada bi pogledali Hrvatsku kako izgleda pravosuđe i privatizacija i područje ljudskih prava shvatili biste da je to puno lošije napravljeno nego u Srbiji... Otkud tolika razlika među nama? Mi smo tek kandidati za EU, nemamo još datum za početak pregovora, a Hrvatska će iduće godine postati punopravna članica', ocijenio je Nikolić u intervjuu makedonskoj televiziji uoči posjeta Makedoniji idućeg tjedna.

Predsjednik Srbije boravit će u službenom posjetu Skoplju od 26. do 28. listopada na poziv makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova.