SVEČANI DOČEK

Nikolić žali što će izostati 'dogovor' s Josipovićem

14.10.2013 u 18:29

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je u ponedjeljak žaljenje što tijekom skorog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Beogradu neće biti postignut nijedan konkretan međudržavni sporazum

Skori susret dvojice predsjednika bio je i jedna od tema današnjeg razgovora predsjednika Nikolića i američkog veleposlanika Michaela Kirbyja, koji je taj susret ocijenio veoma pozitivnim, dok je Nikolić izrazio žaljenje što dvije države neće tijekom posjeta potpisati neki konkretan sporazum.

'Mi se susrećemo na način kako je to bilo s mojim prethodnikom, a to je više bazirano na odnosu dva predsjednika, umjesto da se unaprijede odnosi dviju država. Ja sam bio spreman na konkretan dogovor, a nedavno smo bili iznenađeni da neće doći do povlačenja hrvatske tužbe za genocid', rekao je Nikolić prema priopćenju iz njegova ureda.

U razgovoru s američkim veleposlanikom srbijanski je predsednik istaknuo da 'Srbija ima hrabro i odvažno vodstvo koje se otvoreno hvata u koštac s problemima' među kojima je naveo borbu protiv korupcije, Kosovo te gospodarsku situaciju.

'Kroz borbu protiv korupcije, poduzimanje mjera za stabilizaciju gospodarstva, rješavanje problema Kosova i Metohije, unapređenje imidža Srbije, uspostavu iskrenih odnosa u regiji, država je za kratko vrijeme ostvarila zavidne rezultate', naglasio je Nikolić.

Po ocjeni srbijanskog predsjednika, toj i takvoj borbi državnog vodstva protive se 'ekstremni pojedinci ili oni koji nemaju hrabrosti upustiti se u rješavanje problema'.

Veleposlanik Kirby istaknuo je da Washington cijeni napredak u unapređenju odnosa Srbije sa susjedima, istaknuvši kako očekuje da pregovori o članstvu Srbije u EU započnu u siječnju 2014. godine te izrazivši potporu SAD-a Srbiji na europskom putu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović dolazi u srijedu u posjet Beogradu gdje će se susresti sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i drugim državnim dužnosnicima. Bit će to prvi službeni susret Josipovića s Nikolićem otkako je srbijanski šef države izabran sredinom 2012. godine.

Nikolić će Josipoviću prirediti svečani doček ispred Palače Srbija u Novom Beogradu, a dvojica će predsednika najprije razgovarati oko pola sata, a potom će se razgovorima priključiti i državna izaslanstva dviju zemalja. Tijekom posjeta Srbiji predsjednik Josipović će u u četvrtak Tavankut, u Vojvodini, i razgovarati s predstavnicima hrvatske zajednice.