ANTE KOTROMANOVIĆ

'Nikolić, Vučić i Dačić ne mogu držati lekcije o miroljubivoj politici'

13.01.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović poručio je srbijanskim dužosnicima koji problematiziraju jačanje obrambenih kapaciteta Hrvatske da su svoje istinsko mirotvorstvo imali priliku pokazati tijekom ratova vođenih 90-ih godina te da stoga sada nemaju pravo nikome držati lekcije, objavio je u srijedu internetski magazin 'Slobodna Bosna'

Reagirajući u intervjuu na optužbe na račun Hrvatske o naoružavanju, što su ih uputili srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, hrvatski ministar obrane je podsjetio kako su njih dvojica baš kao i sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bili 'prvaci ratova' na području bivše Jugoslavije.

'Vučić, Nikolić i Dačić bili su prvaci u vođenju četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije. Oni su mogli spriječiti gubitak desetaka tisuća života samo da su imali miroljubivu politiku prije dvadeset godina', kazao Kotromanović dodajući kako u Beogradu mogu biti 'samo sretni jer on više neće biti ministrom obrane Hrvatske'.

Istaknuo je kako svatko ima pravo na obranu te kako Hrvatska kao članica NATO-a i Europske unije nema nikakve osvajačke pretenzije, a zna se da su 'u prošlosti iz Beograda išle divizije i prema Hrvatskoj i prema Bosni i Hercegovini'.

'Meni je drago da je Srbija sada potpuno razotkrivena. Ona misli da će ući u Europsku uniju surađujući sa Rusijom. Teško! To što mi u Hrvatskoj radimo na jačanju naših oružanih snaga, to je u sklopu zajedničke europske sigurnosne politike', kazao je Kotromanović.

Kazao je i kako Hrvatska nema negativnih komentara na srbijanske najave o mogućoj kupnji ruskog raketnog sustava S 300.

'Mi nemamo negativnih komentara na to, kao što Srbija osuđuje Hrvatsku. Srbija je susjed kojeg mi cijenimo i uvažavamo, želimo im svu sreću, da im gospodarstvo raste, ali neka puste nas da mi radimo svoj posao i brinemo se o sebi kako mislimo da je najbolje', kazao je Kotromanović koji uskoro napušta ministarsku dužnost i vjerojatno počinje raditi u SAD u privatnom sektoru kako je to sam ranije najavio.

Kotromanović je dodao kako mu zapravo nije jasno zbog čega se u Srbiji bune, posebice kada su nakon najavljenog ulaska Crne Gore u NATO gotovo u potpunosti okruženi susjedima koji su članovi zapadne obrambene alijanse.

'Što njih zabrinjava? Da ćemo mi ratovati? Naravno da Hrvatska neće ratovati. To su gluposti. Ja ne znam što je u njihovim glavama, što posljednjim izjavama hoće postići i što je njihov krajnji cilj. Ja ću biti sretan ako će jačanje naših oružanih snaga pomoći srbijanskom vodstvu da ojača svoje snage', zaključio je Kotromanović.