KRŠENJE PRAVILA

Nikolić najavio posjet Kosovu; prijeti mu uhićenje

08.06.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić može biti uhićen ako odluči na teritorij Kosova doći bez odobrenja prištinskih vlasti - prenose srpski mediji današnje upozorenje potpredsjednika kosovske vlade Hajredina Kuçija nakon Nikolićeve najave kako namjerava posjetiti sjever Kosova 'ovog ili početkom sljedećeg tjedna'

Podsjetio je kako 'svatko tko bez dozvole kosovske Vlade ulazi na Kosovo riskira suočiti se sa zakonom i uhićenjem, što vrijedi i za predsjednika Srbije'. Pojasnio je da ako Nikolić uredu Europske unije u Beogradu podnese zahtjev za posjet Kosovu, kosovske vlasti će ga razmotriti i podsjetio na sporazum Prištine s EU gdje je preciziran postupak pri posjetima Predsjednika Srbije Kosovu.

Problem s tablicama

Glasnogovornica Eulexa Irina Gudeljević opovrgnula je izjavu šefa pregovaračkog tima Srbije s Kosovom Borislava Stefanovića prema kojoj se dogovor postignut u Bruxellesu o obvezi stavljanja kosovskih registracijskih pločica ne odnosi na sjever Kosova, prenosi agencija Beta.

'Eulex pomaže pri provođenju dogovora postignutih posredovanjem EU, koje su odobrili pregovarači srpskog i kosovskog izaslanstva. Ovo obuhvaća i sporazum o slobodi kretanja koji u paragrafu sedam jasno navodi da će 'svi vlasnici automobila s prebivalištem na Kosovu koristiti registracijske pločice s RKS ili KS inicijalima'. Obje strane su se složile s ovim uvjetima', podsjetila je Irina Gudeljević, a na izričito pitanje novinara Bete odnosi li se to i na sjever Kosova, glasnogovornica je potvrdila kako se sporazum odnosi 'na cijeli teritorij Kosova, uključujući i sjever'. Dodala je kako će registracijske pločice 'izdavati mjerodavne ustanove na Kosovu, a pri njihovoj distribuciji, kada je to potrebno, pomoći će i Eulex'.

Srbi sa sjevera Kosova optužuju Beograd da su 'izigrani od strane pregovaračkog tima' jer im nije rečena istina, pa mediji donose priču iz mjesta Šilova na sjeveru Kosova. Ondje, tvrde mediji, lokalna ambulanta ne može dovoziti pacijente na dijalizu, a jedna je osoba i umrla jer vozila hitne pomoći i dalje imaju srpske pločice, a kosovske nisu ni zatražili jer ih je Beograd uvjeravao kako se uredba kosovske vlade o obvezi uporabe kosovskih pločica ne odnosi na sjever Kosova.