NEGIRANJE GENOCIDA

Nikolić na udaru SAD-a zbog Srebrenice

06.06.2012 u 07:46

Bionic
Reading

SAD žali zbog ocjena srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kojima negira genocid u Srebrenici 1995. godine te ih smatra kontraproduktivnim, podsjećajući da je genocid utvrđen na sudu

'Genocid u Srebrenici nije kvalifikacija određena na subjektivan način', rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner podsjećajući da je tu kvalifikaciju utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te dodajući da su izjave novog predsjednika Srbije kontraproduktivne za promicanje stabilnosti i pomirenja u regiji.

Toner je pozvao sve uključene strane da djeluju odgovorno kako bi podržale suradnju i pomirenje u regiji.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da 'u Srebrenici nije bilo genocida', da se u Srebrenici 'dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti', ignorirajući tako sudsku kvalifikaciju ICTY-a i Međunarodnog suda pravde.

Nikolićevo negiranje genocida osudili su i Europska unija, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i drugi.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izazvao je osude i nedavnim razgovorom za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem je rekao da je projekt 'Velike Srbije' njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju što vraćati u Vukovar 'jer je to bio srpski grad'.