unatoč pandemiji

Nijemci pred kraj godine postali optimističniji, no većina je složna: 2022. je najgora godina u posljednje vrijeme

21.12.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Raspoloženje građana Njemačke se pred kraj godine popravilo i postali su optimističniji, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja objavljenog u srijedu

U usporedbi s posljednjim ispitivanjem iz listopada građani sada pozitivnije gledaju na moguće učinke inflacije na njihovu svakodnevicu, proizlazi iz ispitivanja instituta Allensbach, koje je objavio dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U listopadu je 71 posto upitanih izjavilo kako ih inflacija pogađa jako ili vrlo jako, a u prosincu se taj postotak smanjio na 66 posto.

Isto tako se, s 80 na 73 posto, smanjio postotak onih koji sa zabrinutošću gledaju na razvoj situacije u Njemačkoj.

Nijemci su najviše uznemireni zbog porasta cijena i rata u Ukrajini. Inflacija je u rujnu ove godine po prvi put nakon početka pedesetih godina prošlog stoljeća prešla granicu od 10 posto.

Većina ispitanih (58 posto) istodobno smatra da se Njemačka uspješno suočava s trenutnim problemima, koji su posljedica ruskog napada na Ukrajinu. Dvadeset i četiri posto ispitanih smatra da se Njemačka neuspješno nosi s ovim problemima.

Istodobno 61 posto ispitanih smatra da je 2022., unatoč prijašnjim godinama koje su bile označene pandemijom koronavirusa, bila "najgora godina u posljednje vrijeme".