TEŠKO SE RASTAJU

I nakon 21 godinu od uvođenja eura, Nijemci još uvijek čuvaju 12,3 milijardi maraka

16.12.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Građani Njemačke, i 21 godinu nakon uvođenja eura, drže pohranjeno njemačkih maraka u vrijednosti od 12,3 milijardi maraka, objavila je u petak Njemačka središnja banka.

„Njemačka je jedna od šest zemalja u zoni eura koje neograničeno mijenjaju kako novčanice tako i kovanice stare valute u euro“, rekao je Johannes Beermann iz Njemačke središnje banke (Deutsche Bundesbank).

On je rekao da se volumen zamijenjenih maraka u eure u ovoj godini povećao, što se povezuje s činjenicom da su podružnice središnje banke tijekom pandemije bile zatvorene za promet s klijentima.

Krajem studenog količina novčanica i kovanica njemačkih maraka koja se još uvijek nalazi kod građana procijenjena je na 12,3 milijardi maraka, odnosno 6,29 milijardi eura.

Njemačke marke Izvor: Profimedia / Autor: - / Ingram / Profimedia

Njemačka je uvela euro kao platežno sredstvo 1. siječnja 2002.

Mediji uvijek iznova svjedoče i o spektakularnim nalazima njemačkih maraka. Nedavno je jedan građanin, naslijedivši svog oca, u njegovim vrtnim patuljcima pronašao kovanice stare valute u vrijednosti od 26 eura. Mnogo više (637.000 maraka) je u zaboravljenom sefu obiteljske tvrtke pronašao jedan bračni par iz Manza.

Stručnjaci procjenjuju da se veliki dio nepromijenjenih maraka još uvijek nalazi u inozemstvu. 

Njemačka središnja banka će u siječnju i veljači, nakon uvođenja eura 1. siječnja u Hrvatskoj, nastaviti zamjenjivati kune u eure.