Profesor Šandor Dembitz

Nije oduševljen Pupovčevom brigom za Runjanina: 'Zastupa srpsku manjinu, a ne prati što izdaje'

16.10.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zauzeo se u srijedu za to da brigu o grobnom mjestu Josipa Runjanina, koji je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića 'Horvatska domovina' kao hrvatsku himnu, preuzme hrvatska država. Naveo je pritom i kako sada naknadu od desetak eura godišnje plaćaju zagrebački profesor i član SDP-a Šandor Dembitz te novosadski odvjetnik Branislav Bulić

'Nije pohvalno to da sveučilišni profesor i zastupnik srpske manjine u Saboru ne prati periodiku koju ta manjina izdaje u Hrvatskoj. Naime, u najmanje dva navrata, ima tome puno godina, objavljeni su u toj periodici članci o problematici skrbi o Runjaninovu grobu. Gospodinu Pupovcu je trebalo da se vijest pojavi u Jutarnjemu pa da reagira. Sramotno', komentirao je profesor Šandor Dembitz posljednju izjavu Milorada Pupovca.

Naime, saborski zastupnik SDSS-a zauzeo se u srijedu za to da brigu o grobnom mjestu Josipa Runjanina, koji je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića 'Horvatska domovina' kao hrvatsku himnu, preuzme hrvatska država. Naveo je pritom i kako sada naknadu od desetak eura godišnje plaćaju zagrebački profesor i član SDP-a Šandor Dembitz te novosadski odvjetnik Branislav Bulić.

'Iznos naknade je simboličan, ali simbolika nebrige o tom grobu nije tako mala', istaknuo je Pupovac, podsjetivši da je Runjanin bio Srbin rođen u Vinkovcima, a umro je u Novom Sadu. Također je pozvao Ministarstvo kulture da završi postupak otkupa imovine i započne s uređivanjem Muzeja državne himne u Glini.

Profesor Dembitz u svom je komentaru uputio Pupovca na dva članka na tu temu, jedan objavljen u Novostima, a drugi u Identitetu.

Izvanredni prof. dr. sc. Šandor Dembitz suradnik je Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a poznat je i kao pokretač projekta Haschek, online strojne provjere pravopisa hrvatskog i engleskog jezika. U prvoj polovini dvijetisućitih bio je u uskom krugu Milana Bandića, no iz politike se povukao, kako je svojedobno izjavio, jer ga je Bandić eliminirao. Prije sedam godina pobijedio je na natječaju za novu hrvatsku riječ - zatipak (tipfeler).