DEKANOVA 'OBRANA'

'Nije me poslušala, pa sam joj uzeo fotoaparat!'

filozofski fakultet

filozofski fakultet

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Kako je najavljeno, nakon odluke donesene na jučerašnjem izvanrednom plenumu Filozofskog fakulteta, studenti su se počeli okupljati jutros oko 7 sati te stolovima, stolicama, transparentima i svojim tijelima zapriječili prilaz studentskoj službi i dekanatu. No, dekan Damir Boras bio je odlučan u namjeri da uđe na svoje radno mjesto te se krenuo svađati s prosvjednicima. Kada je shvatio da ga jedna studentica snima, istrgnuo joj je fotoaparat iz ruku a djevojka je navodno nakon natezanja završila na Hitnoj

Nakon što se dekan Boras oko osam sati pokušao probiti do svog ureda verbalno se sukobio s prosvjednicima. Kada je nakon nekog vremena shvatio da ga jedna studentica snima na sliu joj je istrgnuo fotoaparat iz ruku. U međuvremenu je na Filozofski stigla i policija. Pobunjeni studenti jutros su nakon incidenta održali sastanak s dekanom Borasom, no izjave su izostale. Dekan nije želio davati izjave dok će se studenti očitovati večeras nakon plenuma.

Boras: Nije bilo nikakvog fizičkog obračuna

'Kod dekanata kada sam jutros došao na posao, vidio sam grupu studenata koji su blokirali fakultet. Došao sam do njih, kazao da to nije način, te ih pokušao legitimirati na što imam pravo kao dekan. Također sam zamolio studenticu koja je sve snimala svojim fotoaparatom da prestane to činiti i to nekoliko puta, što ona nije napravila, pa sam joj uzeo fotoaparat. On je kod mene i studentica će ga dobiti natrag, kada ga zatraži pismenom zamolbom. Neistina je da je došlo do fizičkog obračuna - to je pretjerivanje', istaknuo je dekan Boras.

Oko pedesetak okupljenih studenata izvjesilo je transparente 'Nemamo što izgubiti osim školarina', 'Pošto kila znanja', te 'Stop školarine, sveučilište svima'. Kao razlog nezadovoljstvu navode kako, unatoč najavi dekana Fakulteta Damira Borasa nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima odbija izdavati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava.

Studenti zahtijevaju trenutačno ukidanje naplate školarima studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novca onima koji su već uplatili dio ili cijeli iznos školarine.

Do najavljene blokade parkirališta fakulteta zasad nije došlo. Prema najavama, studenti blokadu nastavljaju dok plenum ne odluči drugačije. Sljedeći plenum održat će se večeras u 20 sati.

Studenti Fakulteta političkih znanosti najavili su kako će se na Filozofskom pridružiti kolegama.

Zaključani Filozofski


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi