HDZ ODGOVARA SINDIKATIMA

'Nije Hrvatska Južna Amerika'

03.09.2010 u 13:06

Bionic
Reading

Ako su potpisi valjani, odnosno ako ih je ostalo dovoljno kvalitetnih, neka se referendum o Zakonu o radu održi, stav je HDZ-ovog saborskog zastupnika Krunoslava Markovinovića, koji misli da će Vlada i sindikati prije toga ipak uspjeti postići dogovor o ZOR-u

Otkud mu vjera u to, nije objasnio, a pritom je uspio 'zalijepiti' novi šamar sindikatima. Kazao je, naime, Markovinović da je 'malo čudno što su potpisi predani tako kasno i da je bilo vremena da se možda i nadopisuje'. No dodaje, 'sada neka ide kako ide, a novi bi Zakon o referendumu trebao riješiti sve nedoumice'.

Što se tiče Vladinih dvostrukih mjerila pri inzistiranju na dosljednom poštivanju procedure i ostalih formalnosti koje, primjerice, vrijede u slučaju provjere potpisa birača za ovaj referendum, ali ne i kad su u pitanju popisi birača za izbore, Markovinović samo kaže da 'oko 92.000 potpisnika uopće nema birački status'.

Brže-bolje prebacuje se na, kako kaže, 'sindikalne prijetnje' i koordinatora sindikalnih središnjica Ozrena Matijaševića. Podsjeća ih, a posebno Matijaševića, na prošlu jesen. 'Mogli bi se sjetiti da su i tada organizirali prosvjedne skupove, a da su im trgovi bili prazni. A Matijašević je čovjek kojemu je slava udarila u glavu, ili plaće koje prima u nadzornim odborima', udario je Markovinović po sindikalistu.

Ističe da 'toga ima samo kod nas i da bi sindikati trebali jasno reći za koga se opredjeljuju, a Matijašević je', smatra Markovinović, 'pogriješio zemlju, nismo mi Južna Amerika'.