GRČKA NA RUBU POLITIČKE KRIZE?

Ni Venizelos nije uspio formirati vlast

11.05.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Vođa grčkih socijalista Evangelos Venizelos u petak navečer je priznao neuspjeh u formiranju koalicijske vlade, nakon što je prethodno Aleksis Tsipras, vođa radikalne ljevice Syrize, odustao od sastavljanja vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje

'Sutra ću, u subotu poslijepodne, obavijestiti predsjednika Carolosa Papuliasa i nadam se da će tijekom sastanka pod njegovim predsjedanjem svaka stranka preuzeti svoju odgovornost', kazao je Venizelos nakon sastanka s Tsiprasom.

Venizelos će u subotu vratiti svoj mandat za sastav vlade predsjedniku Papuliasu koji bi potom, kako nalaže ustav, trebao sazvati sve stranke u posljednjem pokušaju formiranja dogovorene vlade. Prve tri stranke, prema rezultatima izbora, imaju rok od tri dana za nova savezništva , kako bi se konačno formirala koalicijska vlast.

Venizelos je računao na sudjelovanje Syrize u vladi, ali je Tsipris to odbio, pozivajući se na birače koji se protive politici rezova i strogih mjera štednje. 'Nije Syriza odbila sudjelovati u vladi koja zagovora rezove i stroge mjere štednje, to je presuda grčkog naroda', kazao je Tsipris.