AFERA KAMIONI

Ni Iveco nije udovoljavao uvjetima MORH-a

17.11.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Dugotrajno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom tadašnjem zamjeniku Ivi Bačiću na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je u srijedu nakon što je stiglo dugo očekivano vještačenje s Prometnog fakulteta, ali je i odmah prekinuto, jer ga USKOK i obrana moraju proučiti prije nego što se izjasne o njemu

Rončevića i Bačića tereti se da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom sklopili posao o kupnji vojnih kamiona s tvrtkom Eurokamion, zastupnikom Iveca. USKOK tvrdi da je ponuda tvrtke MAN bila povoljnija, ali obrane inzistiraju na činjenici da oni nisu udovoljavali uvjetima natječaja. Zbog toga je bilo potrebno izvesti vještačenje, ali je obrana imala primjedbe jer je USKOK za taj posao odabrao vještaka Vinka Ugrinu iz Splita. Predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić je dozvolila da se izvedu vještaci iz Zagreba, ali ne, kako je obrana tražila, sa Strojarskog, već s Prometnog fakulteta.

Ipak doznaje se da u novom vještačenju u 'aferi Kamioni' stoji da uvjetima natječaja nisu udovoljavala ni skuplja Ivecova vozila.

Rončević optužnicu pokušava osporiti tvrdnjama da MAN-ovi nisu imali potrebne karakteristike te je isticao je da MAN-ovi kamioni nisu imali traženu nosivost, ali i da koriste ograničeno gorivo koje ne bi odgovaralo potrebama misija u zemljama kao što su Afganistan i Čad.

No, iz vještačkog nalaza koji su napravili stručnjaci Prometnog fakulteta vidljivo je da upravo Ivecovi kamioni nisu zadovoljavali po niti jednoj od pet točaka, dok 10 milijuna kuna jeftinija MAN-ova vozila u tri točke udovoljavaju traženim uvjetima.

Berislav Rončević nije htio ništa govoriti nakon ročišta, jer još nije stigao pročitati vještačenje koje je dobio tek na ročištu. Upitan vjeruje li u pozitivan ishod suđenja koje se primaklo kraju, nije skrivao optimizam.

'Od početka očekujem pozitivan ishod, jer smatram da nisam napravio ništa protupravno, i moj stav je od početka isti', rekao je Rončević.

Na novinarsko pitanje stoji li i dalje iza tvrdnje da bi opet sve isto napravio, Rončević kaže da bi malo razmislio kako bi postupio.

'Stavove nekih ljudi tražio bih u pisanom obliku, da potpišu svoja mišljenja', zagonetno je poručio bivši ministar obrane. Ni zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić nije željela komentirati vještačenje, 'jer bi to bilo neozbiljno prije nego ga je pročitala'.

Suđenje se nastavlja 24. studenog, a u prvom tjednu prosinca su najavljene završene riječi obrane i tužiteljstva.