SUĐENJE U SPLITU

Ni četvero odvjetnika nije uspjelo obraniti premijera Milanovića

22.03.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Trećeg dana Pričigina, splitskog festivala pričanja priča, ni četvorica 'fiškala' nisu uspjela obraniti hrvatskog premijera Zorana Milanovića, kojeg je okupljena publika proglasila krivim po osam točaka optužnice te ga osudila na kaznu društveno korisnog rada u trajanju od tri godine ili do novih izbora

Program pod nazivom 'Fiškalske priče' odradili su novinarka Eda Vujević kao zastupnica optužbe i advokati Toni Vukičević, Joško Čeh, Meri Juričko i Jadran Franceschi kao branitelji. Čak četvero advokata u braniteljskom timu, po Franceschijevu mišljenju je previše jer hrvatski zakon predviđa do tri branitelja, ali s obzirom na to da je nedavno Zdravka Mamića branilo čak petero odvjetnika, današnja situacija bila je svima prihvatljiva.

Sudsko vijeće bili su građani, publika Pričigina, koji su ispunili kavanu Bellevue do posljednjeg mjesta. Zastupnica optužbe Eda Vujević  predstavila je sebe te braniteljski tim pred kojim je, po njenim riječima, bila nemoguća misija, obrana premijera Zorana Milanovića od njenih optužbi. Ona je svoje optužbe uobličila u jedinstvenu optužnicu od osam točaka kojima je pokušala dokazati i pokazati krivicu aktualnog premijera.

Tako je, primjerice, u prvoj točki optužnice Eda Vujević navela da je Milanović kriv za nesavjesno liječenje nacije. 'Pretresom stanja nacije, ali i neposrednim uvidom te višegodišnjim dubinskim istraživanjem, utvrđeno je da Hrvati i Hrvatice, ali i gosti prolaze ciklički raspoređene faze zanosa i ekstaze te periode depresije i malodušnosti', izrecitirala je Eda Vujević dio svoje optužnice dobro poznatim policijsko-pravnim meta-jezikom. Ona smatra da terapija većim porezima i zdravstvenim odgojem nije adekvatna.


Vujević je nastavila nizati točke optužnice, pa je tako Zoran Milanović optužen za nesavjesnu vožnju s lošim vozačem, za fiktivni razvod s Crkvom, za rasprodaju narodne imovine i lažno predstavljanje socijaldemokratom. Svoje točke optužnice popratila je i s nekoliko viceva, na radost okupljena mnoštva.

Braniteljski tim je reagirao profesionalno i mrtvo ozbiljno, ali na kraju su u satirično-šaljivom tonu argumentirano branili premijera. Ustvrdili su da nisu ostvareni uvjeti za pravedno suđenje i da nacija nije vještačena. 'Ne može se nekoga optužiti za nesavjesno liječenje a da se prije toga ne ustanovi bolest i stanje nacije', tvrdi Toni Vukičević. Branitelji su kao argument naveli da stanje nacije i prije petnaest mjeseci nije bilo dobro.

'Lažno predstavljanje socijaldemokratom isto tako nije utuživo jer se radi o svjetskom trendu', nastavio je Vukičević te dodao da neke zemlje u svom nazivu imaju socijaldemokraciju iako nisu takve. Jadran Franceschi je odbacio točku optužnice zbog fiktivnog razvoda s Crkvom. 'Prvo treba ustvrditi tko je u tom braku bio muško, a tko žensko, pa tek onda možemo govoriti o razvodu', tvrdi Franceschi.

Nakon optužnice i obrane na prvom ročištu, zaključeno je i da treba donijeti presudu. Sudsko vijeće doušnika u publici je donijelo pravorijek i Eda Vujević ga je pročitala. 'Zoran Milanović (48) proglašen je krivim po svim točkama optužnice i osuđuje se na kaznu društveno korisnog rada u trajanju od tri godine ili do novih izbora', glasila je presuda Pričiginova suda. Na kraju, premda je Milanović bio osuđen, dobar posao i veliki zaslužen aplauz zaslužio je braniteljski tim koji je, unatoč predvidivom epilogu suđenja, dao sve od sebe braneći aktualnog hrvatskog premijera.

Odvjetnici pričaju fikciju