ZIMSKO PROKLETSTVO

Ni Čačić nije uspio: Canjuga i Mamić i dalje po svom

27.11.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Smijenjen je Ante Čačić. Još jedan Dinamov trener ocijenjen je odgovornim za rezultatski pad i tako se nastavlja tradicija koju je uspostavio Zlatko canjuga a vrlo striktno je se drži i Zdravko mamić. Već 17 godina niti jedan Dinamov trener nije izdržao dvoje zimski priprema u nizu

Zadnji Dinamov trener koji je odradio dvoje zimskih priprema u nizu je Cico Kranjčar. I to u prvom mandatu na klupi svoga kluba koji je okončan već prilično davne 1996. godine.

Legendarni Cico tada je izdržao dvije zime i u završetku svog mandata klubu (tada Croatiji) donio prvu dvostruku krunu u njegovoj povijesti. Na čelo kluba došao je Zlatko Canjuga i uručio mu otkaz. Nakon kraće epizode u Austriji ponovno se Cico vratio na Maksimir. Tada je, u drugom mandatu, klub i prvi put uveo u Ligu prvaka, ali uslijedio je novi otkaz. Priča Cicinog života, nije ga izbjegao niti kada je Zagrebu donio prvi povijesni naslov, niti kada je s Crnogorcima koračao prema Euru...

Prošlo je od tog prvog  Kranjčarovog otkaza punih 16 i pol godina, a na 'maksimirskom kolodvoru' je u međuvremenu nanizano čak 28 smjena trenera. Poznato Vam je, neka se imena i ponavljaju, a najbliže da izdrži dvije zime u nizu došao je Branko Ivanković.

Izdržao je cijelu 2007. i ušao u 2008. na skliskoj poziciji, no salva uvreda od Zdravka Mamića tijekom dvoranskog prvenstva u Domu sportova nagnala ga je na otkaz, pa je i taj pokušaj otišao u vjetar. Doveden je Zvonimir Soldo koji je 'potpisao' duplu krunu i svojevoljno otišao, da bi se ponovno vratio Branko Ivanković i u povijest kluba se upisao kao jedini trener koji je u Dinamu dobio dva otkaza - u istoj godini.

Uglavnom, svake zime novi trener, Dinamova je navika koja (pre)dugo traje. U dugačkom defileu su bila i neka zvučna trenerska imena, i vrhunski rezultati (smiješi se 13. naslov u 17 sezona) no maksimirski vladari u tom razdoblju, Zlatko Canjuga i Zdravko Mamić, uporno su bili tražili nova rješenja. Autokracija na djelu. I jedan i drugi voljeli su se hvaliti osvojenim prvenstvima, ali tvorci tih uspjeha redovito su letjeli. U zadnje vrijeme obično tijekom zime.