JOSIPOVIĆ KAO GRUNF

'Nezaposlenost je posljedica slabosti u gospodarstvu'

05.03.2014 u 14:53

Bionic
Reading

'Bio sam gost županice Marine Merzel, ali ne u ovom objektu koji se spominje. Bio sam u njenoj kući. Uostalom, i da se radilo o tome, tko bi znao sve okolnosti? Želim joj, kao i svima, da se istraga pokaže dobrom po nju', komentirao je predsjednik Ivo Josipović aferu sisačko-moslavačke županice

Josipović je utorak proveo u Splitu, no tvrdi da to nije dio predizborne kampanje - jer, eto, ona još nije počela. Predsjednik je svečano otvorio 19. po redu sajam GAST, na kojemu se predstavlja preko 900 izlagača iz desetak zemalja, a potom je na Rivi čestitao stoti rođendan uglednom Veslačkom klubu Gusar.

Splitski sajam i njegova impresivna ponuda po njemu nudi optimizam, ali priznaje da je nezaposlenost i dalje najveći hrvatski problem. Alanfordovski zaključuje da je 'nezaposlenost posljedica slabosti u gospodarstvu'.

Je li ovo dobar trenutak da premijer Zoran Milanović odlazi u dvotjedni posjet Australiji, pitali su ga novinari.

'Premijer najbolje zna kamo treba ići. Australija je veliko područje s kojim nas dosta toga veže, trebamo imati kontakt i nadam se da će rezultati njegovog posjeta biti uspješni', kazao je Josipović.

Suđenje u Haagu nije želio komentirati, osim riječima da 'ide po očekivanjima i treba pustiti sud da odluči'. No zato nije mogao izbjeći pitanje o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost - zašto se raspravlja prije svega o nezakonitom zapošljavanju u sigurnosnim službama, a ne i o hrvatskim MIG-ovima koji su 'zarobljeni' na remontu u Ukrajini?

'To je miješanje krušaka i jabuka... Nije moja želja da se bavimo jednim slučajem zapošljavanja, to je povod da ozbiljno razmotrimo kadrovsku politiku. Što se tiče hrvatskog neba, ono je sigurno! Točno je da su avioni 'zapeli' u Ukrajini i to nisu mogle predvidjeti ni veće sile od nas. No snaći ćemo se: dio smo NATO saveza i ako problem ne riješimo ovako, to ćemo napraviti u okviru NATO-a. Uostalom, pitanje MIG-ova nije problem Vijeća za nacionalnu sigurnost, nego Vijeća za obranu', objasnio je Josipović.

Kaže da je za kampanju još uvijek rano jer ne postoje protukandidati. Josipović se svakako nada da će ih biti, a on najavljuje da će u predizbornu utrku ući 'civilizirano, bez podmetanja i ružnih riječi'.