MRSIĆEVA TOPLA VODA

'Nezaposlenost će padati kad počne sezona'

24.01.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirao je činjenicu da je brojka nezaposlenih premašila 370.000 te da je od Nove godine bez posla ostalo više od 10.000 radno aktivnih, najavljujući kako će nezaposlenost i dalje rasti

'Nezaposlenost će rasti do kraja ožujka, a kad počne sezonsko zapošljavanje, doći će do smanjena', rekao je Mrsić nakon sjednice Vlade.

Pohvalio se podatkom kako je prošle godine zaposleno najviše ljudi u posljednjih pet godina, što je, po njemu, posljedica činjenice da se 'hrvatsko tržište počelo restrukturirati'. 'Otpušta se i prima, ali se još uvijek više radnika otpušta', konstatirao je ministar Mirando Mrsić

Popijač: Što se dogodilo otkad smo mi otišli s vlasti?

Za HDZ-ovog Đuru Popijača sve veći broj nezaposlenih rezultat je 'nerada ove vlade'.

'Znam da je, kada smo mi napustili vlast, bila isto nemoguće velika ta brojka, oko 311 tisuća, ali što se dogodilo, to se treba pitati. Sve ovo što je hrvatska Vlada učinila prema hrvatskom gospodarstvu - povećanje troškova poslovanja, podizanje poduzetničke antiklime, kotrainvesticijske klime. Umjesto da radi na podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, Vlada radi suprotno i to su razlozi zbog kojih imamo takav dramatičan rast nezaposlenih. Treba sve učiniti da se revitalizira hrvatsko gospodarstvo, treba gospodarstvu smanjiti trošak poslovanja i privatni poduzetnici moraju biti u Hrvatskoj dobrodošli, moraju biti prihvaćeni i moraju biti partneri hrvatskoj Vladi i hrvatskom društvu u cjelini, a ne biti dežurni krivci za sve', kazao je Popijač. (Maja Šurina)

Do kraja godine očekuje da se i taj trend preokrene, odnosno da se 'počne otvarati više radnih mjesta nego što ih se gubi'. Važnima je ocijenio aktivne mjere politike zapošljavanja jer 'omogućavaju prilagodbu radne snage vremenima kad dođe do otvaranja novih radnih mjesta'. 'Sredstva u proračunu za te mjere povećana su za 24 posto', potvrdio je Mrsić.

Priznao je kako te mjere, doduše, ne mogu zamijeniti otvaranje novih radnih mjesta, nego je rekao da su 'jedina prava mjera koja može smanjiti broj nezaposlenih nove investicije i to da BDP naraste preko dva posto'.

'Ove godine trend porasta nezaposlenih ćemo polako zaustavljati, a 2014. i 2015. očekujemo da će doći do pada broja nezaposlenih i otvaranja novih radnih mjesta u Hrvatskoj', najavio je Mrsić.

Na konstataciju kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kako je sam priznao, 'ne može spavati' zbog 370.000 nezaposlenih, Mrsić je rekao kako 'svak' spava na svoj način'. 'Svaki resor treba napraviti sve one mjere koje može postići da se loša situacija riješi ili olakša, a resor kojem sam na čelu pripremio se za takvu situaciju', rekao je Mrsić

Polaže nade u tri mjere – rad bez zasnivanja radnog odnosa, samozapošljavanje i očuvanje radnih mjesta te 'popularnu' mjeru javnih radova u kojoj će oni koji tako rade moći ostati na radnom mjestu godinu dana, a ne šest mjeseci. Sad imaju mogućnost raditi pola godine na teret Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a drugih pola godine na teret lokalne samouprave.

'Struktura nezaposlenih još uvijek je nepovoljna jer je 100.000 nezaposlenih sa završenom osnovnom školom ili trogodišnjom školom, oko 200.000 ima samo srednju školu, što govori da će za njih i u ovom trenutku i u budućnosti biti teško naći radno mjesto.

Ako među njima izdvojimo gimnazijalce, a njih je 20.000 koji nemaju čak ni zanimanje, sve su to izazovi koji stoje pred nama. Tu radnu snagu moramo prilagoditi zahtjevima tržišta', zaključio je ministar Mirando Mrsić.