PARALIZIRANI GRAD

Nevrijeme stoljeća u Splitu: nestalo kruha, trgovine pod opsadom

03.02.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Osim potpune paralize grada, snijeg koji od noći s četvrtka na petak pada u Splitu i okolici izazvao je i pravu malu histeriju: u većini gradskih pekarnica nestalo je kruha, u trgovinama se stvaraju veliki redovi, a najbolje rade – kafići. Oni koji su otvoreni, dakako

Stotine najhrabrijih Splićana nekako su se došetale do Rive i ondje se fotografirale za uspomenu, kako tvrde meteorolozi, na snježno nevrijeme stoljeća. Neki su se opremili kompletnom skijaškom opremom, a jedan je Splićanin grad obišao – na skijama. Gradonačelnik je proglasio svoj 'snježni dan', službeno izmišljen tek prije desetak dana, pa ne rade vrtići, škole i većina tvrtki.

Trajekt udario u obalu!

Jadrolinijin trajekt 'Bartol Kašić', prilikom pristajanja na vez 28 u Gradskoj luci Split, jutros u 6,30 sati zbog jakog i olujnog vjetra naslonio se na nezaštićeni dio obale te je na desnoj strani došlo do udubljenja oplate oko tri-četiri metra i metar iznad vodene linije. Na brodu, koji je plovio na redovnoj liniji Rogač - Split, bilo je četiri putnika i nije bilo vozila. Nitko nije ozlijeđen i nema prodora mora. Na brodu očevid obavljaju inspektori Lučke kapetanije Split i inspektor Hrvatskog registra brodova. (Slobodna Dalmacija)

Uvjeti za vožnju gradskim ulicama jednostavno ne postoje pa su i svi autobusi gradskog prijevoznika Prometa jutros ostali u garaži. To je izazvalo bijesne pozive brojnih neinformiranih Splićana koji su ih strpljivo čekali na autobusnim stanicama. Od petka prijepodne za sav promet zatvoren je i splitski aerodrom, a na autobusni kolodvor pristižu tek rijetki autobusi iz unutrašnjosti, i to s višesatnim kašnjenjem.

Snijeg pojačan snažnom burom u Splitu i okolici nastavio je padati i nakon podneva, a goleme probleme stvaraju snježni nanosi i vrlo klizavi kameni pločnici. Situacija je slična ili još gora i u okolnim gradovima – Trogiru, Omišu i Sinju, a pogotovo u Imotskom. U cijeloj županiji u pogonu je četrdesetak ralica, no njihov rad zasad je potpuno uzaludan.

Vremenska prognoza nije nimalo ohrabrujuća: snijeg će nastaviti padati tijekom cijelog dana, a vjerojatno i u subotu. Splićani strahuju i od najavljene ledene kiše, koja bi u kombinaciji s jakom burom mogla potpuno okovati grad.

Iz gradske uprave, policije i bolnice savjetovali su Splićanima da bez prijeke potrebe jednostavno ne izlaze iz svojih kuća. Već u prvim jutarnjim satima zabilježen je veći broj padova na pločnicima.

Zbog snježnih padalina danas je otkazana nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-dalmatinske županije, izvijestio je dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić.

'Ravnateljima škola dali smo naputak da, zbog vremenskih neprilika, sami procjene hoće li se održati nastava, a po našim saznanjima. danas ni u jednoj osnovnoj i srednjoj školi u županiji nema nastave', izjavio je Brčić za Hinu.

Po njegovim riječima, ravnatelji škola će također po vlastitoj procjeni donositi odluke kada će se nastava ponovno održavati.