RASPRAVA O SPALADIUM ARENI

Nevjerojatno: Vladu ne zanima kamo odlaze stotine milijuna kuna!

17.07.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Kao što se i očekivalo, apsolutno nitko iz Vlade nije se pojavio na sjednici Gradskog vijeća Splita na kojoj se odlučuje o najmanje milijardu kuna vrijednom problemu Spaladium centra: nisu došli pozvani potpredsjednik Branko Grčić i ministar sporta Vedran Mornar, a čak nisu poslali ni svoje predstavnike. Nema nikoga iz Agencije za upravljanje državnom imovinom, niti iz triju banaka koje su otvoreno zaprijetile splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru

Ukratko, Split je ostao potpuno sam: na sjednicu je došla samo Suzana Audić Vuletić iz IGH, tvrtke koja ovisi o današnjoj odluci. Ako Gradsko vijeće prihvati predstečajnu nagodbu tvrtke TPN i preuzme dvoranu zajedno s kreditom od 53,5 milijuna eura, IGH ne propada, a bit će zadovoljne i banke. Ako se nagodba odbije i dvorana ode u stečaj, bankari su već zaprijetili da ubuduće neće kreditirati splitske projekte.

'Da, malo su napisali pismo u prijetećem tonu, s čime se ne slažem', priznao je u jednom trenutku gradonačelnik Ivo Baldasar, a boji se i sudskih tužbi banaka 'na 50, 70 milijuna eura, milijardu kuna...' Koliko, ne zna ni sam - kaže da je mjesecima proučavao problem Spaladiuma, a ni danas ne zna dva posto.

Rasprava o nedovršenom kompleksu u Lori odvija se u posljednji trenutak: za nekoliko dana je posljednja šansa za sklapanje predstečajne nagodbe TPN-a, kojom bi vlasnikom cijelog projekta postao Grad Split. No razlika u odnosu na originalni ugovor o javno-privatnom partnerstvu je više nego očita: za mjesečnu najamninu od oko 2,5 milijuna kuna mjesečno Splićani su trebali dobiti dvoranu, golemu garažu, trgovački centar i stometarski neboder. Sve je trebalo biti samoisplativo.

No zahvaljujući pogodovanju bivših splitskih gradonačelnika i aljkavosti nekoliko gradskih vlasti kroz predstečajnu nagodbu za taj novac danas mogu dobiti samo dvoranu. A ako to odbiju, riskiraju bijes banaka...

Vlada, jedan od javnih partnera s obavezom plaćanja pola mjesečne najamnine, iz svega se očito povlači: umjesto da barem ostvari vlastito obećanje i prenese na Grad vlasništvo nad zemljištem uz Arenu, dva dana prije sjednice poslala je očitovanje da Spaladium arena nije projekt od državnog interesa. Ne da ni zemljište, a kroz usta ministra Mornara nejasno se izjasnila i o predstečajnoj nagodbi. Ukratko, otpilila je Split, a ne zanima je ni na što će idućih desetljeća otići stotine milijuna kuna iz državnog proračuna.

Splitski gradski vijećnici u raspravi su mahom bili protiv predstečajne nagodbe, no simptomatično je to da vladajući SDP-ovci šute. Baldasar podržava preuzimanje kredita od 53,5 milijuna eura na pleća Splićana, mada priznaje da je i to loše rješenje, kao i stečaj.

Što god odlučimo, neće biti sretno rješenje. Trebamo se izjasniti jesmo li za to da se žrtvujemo i prihvatimo obaveze, a usput dobijemo i vrijednu imovinu. Osim toga, posljedica stečaja je to da jedna ili dvije velike građevinske tvrtke također odu u stečaj', upozorio je Baldasar.

'Ne vidim razloga ni logike da Grad na sebe preuzme obveze privatnih tvrtki, a pored toga i projekt kojemu će pokrivati gubitke. Neka banke poduzmu akciju i pronađu nove partnere, mi nemamo pravo opteretiti građane ovako velikim iznosom za ovoliko dug period', pozvala je Daša Dragnić iz Nezavisne liste Marijane Puljak

'Iznenađeni smo spremnosti kojom gradonačelnik nudi izlaznu kartu dvjema tvrtkama - to je prevara i dovođenje Splita u tešku i neugodnu situaciju', smatra šef splitskog HDZ-a Petar Škorić. Nezavisni Igor Boraska imao je još jasniju poruku: 'Umjesto da prijete Gradu i građanima, bankama bi bilo bolje da zaprijete svojim menadžerima jer se nisu osigurali za slučaj da projekt ostane nedovršen. Očito im je lakše prijetiti da će oderati kožu građanima, nego platiti osiguranje ili reosiguranje', kazao je Boraska.

Kerumov HGS će glasati za predstečajnu nagodbu, objasnio je Jure Šundov, iako su zakoni i propisi loši te iako tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod nisu isporučile cijeli projekt. Navodno bi tako Grad Split zadržao kontrolu nad cijelim procesom.

'Da su sudovi odlučivali o hrvatskoj sudbini, još bismo bili u Jugoslaviji! Moramo imati plan!', pozvao je Šundov...

Žučna rasprava na Gradskom vijeću očito će trajati još satima...