Premijerka Srbije

'Nevjerojatno je da u današnje vrijeme mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg'

05.05.2019 u 18:20

Bionic
Reading

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac kako je "nevjerojatno“ da u današnje vrijeme "mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg", prenijeli su beogradski mediji

U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice održana je komemoracija u povodu Dana sjećanja na stradale, uglavnom Srbe, Židove i Rome u koncentracijskom logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

"Za nevjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg", rekla je predsjednica srbijanske vlade, prenijela je agencija Tanjug.

"Zahtijevamo od vlasti država članica Europske unije da ne dozvole neonacističke proslave slijednika ustaškog pokreta, jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma", dodala je.

Po njezinim riječima, ne smije se dozvoliti da se zločin zaboravi, premda su "desetljećima razni - i ljudi i sustavi - pokušavali da na razne načine zataškati činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sustava ustaških koncentracijskih logora“.

To je, po njezinoj ocjeni, dovelo do toga da se danas "relativizira karakter Nezavisne Države Hrvatske kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Europi toga vremena“.

  • +12
Ana Brnabić Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ocijenila je da je Jasenovac "simbol, najveće masovno stratište, za zločine kojima je bila prekrivena čitava teritorija NDH“ i predložila da se svakoga dana mora inzistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se inzistira na istini o Auschvitzu, Dahauu ili Mauthausenu.

Uz Brnabić, vijence za žrtve položili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i drugi visoki dužnosnici iz RS-a i Srbije, a obred je predvodio patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Irinej, navodi Tanjug.