ELEMENTI POLITIČKOG TRILERA

Nevjerojatna policijska akcija na otoku Žirju

19.09.2013 u 15:54

Bionic
Reading

Anton Dobra, predsjednik Mjesnog odbora Žirje, Organizacijskog odbora ‘Bodulska pripetavanja’ i član Otočnoga sabora izvijestio je danas novinare kako je podnio ostavku na sve dužnosti jer mu je PU šibensko-kninska oduzela prebivalište na otoku Žirju.

Razlog takvog postupka šibenske policije, kazao je Dobra, leži u anonimnoj prijavi koju je lani zaprimila Vlada RH, a u kojoj se sada već bivšeg predsjednika MO Žirja optužuje za lažno prebivalište, te za političko podmetanje bivšem SDP-ovu gradonačelniku Šibenika Anti Županoviću

Na temelju prijave, kaže Dobra, MUP je tijekom prošle godine započeo istragu kako bi utvrdio prebiva li on na otoku Žirju, gdje je bio prijavljen, ili ne.

Nakon zaprimljene prijave, istaknuo je, Vlada RH uzbunila je Poreznu upravu, Ministarstvo uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, te Ministarstvo zdravlja i zahtijevala da se utvrdi gdje prebiva predsjednik MO Žirja.

Akcija je, kaže, rezultirala odlukom donesenom prije dva dana da mu se oduzme otočko prebivalište i poništi osobna iskaznica.

Dobra navodi kako mu je oduzeto Ustavom zajamčeno pravo da se prijavi na Žirju gdje ima kuću, gdje mu žive roditelji, gdje pokreće posao eksploatacije polja i uzgoja ljekovitoga bilja za koje je dobio sve potvrde i suglasnosti bivše gradske vlasti, Županije i Ministarstava.

‘Pratilo me se i istraživalo, policijske ophodnje obilazile su Žirje kako bi se utvrdilo gori li mi svjetlo u kući i gdje spavam. Utvrdili su da sam na otoku nekoliko puta tjedno, a ne svaki dan i zato mi ukinuli prebivalište, rekao je Dobra.

Bivši predsjednik MO Žirja zbog svega ovoga pokrenuo je upravni postupak pred Upravnim sudom u Splitu. Tvrdi kako zna tko mu podmeće, kako je spriječio ilegalne radnje na otoku i otimanje žirjanske zemlje.

Anton Dobra osam godina je na čelu MO Žirje. Njegov doprinos otoku danas su na konferenciji za medije poduprli i predsjednik šibensko-kninske podružnice Otočnog sabora Goran Grguričin te predsjednici MO Zlarin i Kaprije, Vladimir Buneta i Dinko Jelovčić.

Svi su se složili kako je Dobra zaslužan što Žirje danas, umjesto dvije mjesečno, ima dvije brodske linije dnevno, što se na otoku svako malo održavaju kulturno-sportski događaji.

Restriktivne primjene administracije kao što je ova rezultiraju protuučinkom, koji može dovesti jedino do depopulacije otoka, kazali su predstavnici šibenskih otoka, poduprijevši Antona Dobru.

Na otoku Kaknju, gdje ne postoji niti jedna jedina kuća, bez problema se dobije osobna iskaznica, a domicilno stanovništvo sa šibenskih se otoka tjera, podvukli su otočki predstavnici, pitajući se na koncu koliko se dana na otoku trebalo živjeti da bi se netko mogao zvati otočaninom.