BUDUĆI MESIĆEV URED

Neuređena Mesićeva vila od 2 milijuna godišnje

01.12.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon što u veljači iduće godine i službeno napusti dužnost, Mesiću će u Grškovićevoj 13 na zagrebačkoj Šalati doživotno na raspolaganju biti četiri zaposlenika i 2 milijuna kuna godišnje

Već 19. veljače Mesić bi se trebao useliti u novi ured u Grškovićevoj, a u njegove buduće radne prostore koji se prostiru na više od 280 kvadrata danas su po prvi put pušteni i novinari. Iako je do useljenja ostalo nešto više od dva mjeseca, prostorije još uvijek zjape prazne, a tek tu i tamo nalazi se pokoji zaostali komad namještaja. Prema informacijama dobivenim iz Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, za Mesićevu radnu penzionersku rezidenciju predviđena je sanacija pročelja i krovišta, što će državu koštati oko 700 tisuća kuna.

Mesić je svoj budući ured zaslužio zahvaljujući Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Prema tom zakonu, doživotno će imati pravo na dva službenika, automobil s vozačem te osiguranje. Oni neće, kako doznajemo, biti novozaposleni, nego će se preusmjeriti iz nekog drugog državnog tijela.

Osim osoblja, bivši predsjednik može računati i na novce iz proračuna kojima će biti pokriveni troškovi ureda poput računa za struju i telefon. Vlada je dio novca izdvojila i u prošli tjedan predloženom proračunu, a prema proračunskim predviđanjima, Mesić bi mogao računati na 2 milijuna kuna godišnje.

Uz izdašne novce za ured, para neće manjkati i Mesiću osobno. Kao bivši predsjednik, naime, ima pravo na pozamašnu mirovinu koja iznosi 90 posto njegove dosadašnje plaće. Drugim riječima, Mesić bi do svoje smrti trebao dobivati oko 20 tisuća kuna mjesečno.