KARL ERJAVEC

'Netipično je da se sud za ljudska prava bavi deviznom štednjom'

19.03.2013 u 21:49

Bionic
Reading

Vanjska politika nove slovenske vlade neće se mijenjati u odnosu na dosadašnju, izjavio je u utorak Karl Erjavec koji je bio ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Janše, a istu će dužnost obavljati i u novoj vladi Alenke Bratušek o kojoj će slovenski parlament glasovati u srijedu.

Erjavec je prilikom prezentacije pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku rekao da će prioriteti slovenske vanjske politike i dalje biti dobri odnosi sa susjednim državama, jačanje strateških partnerstva s velesilama i u okviru europskih integracija, te gospodarska diplomacija. 'Vanjsku politiku nije dobro brzo i radikalno mijenjati, te u nastavku mandata ne očekujem velike promjene', rekao je Erjavec.

Dodao je da je u odnosima s Hrvatskom tijekom zadnje godine dana mnogo napravljeno, te da će se ministarstvo vanjskih poslova sada više angažirati u predstojećim postupcima pred Arbitražnim sudom za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom. Slovenija će nakon ulaska Hrvatske u EU podupirati nastojanja ostalih država u regiji da se priključe EU-u, kazao je Erjavec.

Velikim slovenskim uspjehom Erjavec je ocijenio odluku Europskog suda za ljudska prava da prizna Sloveniji pravo na žalbu na prvostupanjsku odluku suda kojom je proglašena odgovornom za neisplaćenu štednju Ljubljanske banke Sarajevo, rekavši da na tom sudu uspijeva samo tri posto žalbi na prvostupanjsku presudu. Slovenija se na prvostupanjsku presudu žalila, pa će o njoj odlučivati veliko vijeće Suda.

Erjavec je rekao da je iznošenje spora o staroj deviznoj štednji netipično pitanje koje je došlo pred taj sud koji se inače bavi kršenjima ljudskih prava. Problem stare devizne štednje, po Erjavčevim je riječima kompleksno pitanje, ali je posljedica toga što se pravne sljednice bivše Jugoslavije ne mogu dogovoriti tko bi trebao preuzeti odgovornost za stare devizne depozite za koje je jamčila nekadašnja federacija.

Tužbe starih deviznih štediša protiv Ljubljanske banke, a njih je na tom sudu već više tisuća, na tom sudu odnose se inače na pravo raspolaganja imovinom jer smatraju da im se krše prava iz konvencije o ljudskim pravima budući da već više od 20 godina ne mogu do svog novca.