ozbiljan porast napetosti

Netanyahu: Udarit ćemo na naše neprijatelje, platit će za svaki napad

06.04.2023 u 23:31

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u četvrtak navečer vojni odgovor na napade, nekoliko sati pošto je više od 30 raketa ispaljeno iz Libanona na sjever Izraela, za što je izraelska vojska optužila palestinski militantni pokret Hamas

"Udarit ćemo na naše neprijatelje, platit će za svaki napad", poručio je Netanyahu na početku sjednice užeg sigurnosnog kabineta, u kratkoj video snimci objavljenoj iz njegova ureda.

Tridesetak raketa ispaljeno je u četvrtak iz Libanona na izraelski teritorij, pri čemu je jedna osoba ranjena i pričinjena je materijalna šteta, dan nakon silovitog upada izraelske policije u džamiju Al Aksu u Jeruzalemu, treće sveto mjesto islama, kako bi iz nje istjerali Palestince koji su se ondje bili zabarikadirali s kamenjem i petardama kojima su gađali policiju tijekom njihova upada.

"Nemamo namjeru mijenjati status quo na Brdu hrama", rekao je Netanyahu upotrijebivši židovski naziv za Plato džamija, u istočnom dijelu Staroga grada koji je Izrael okupirao i anketirao.

"Pozivamo na smirivanje situacije i odlučno ćemo djelovati protiv ekstremista koji su posegnuli za nasiljem na tom mjestu", najsvetijem u židovstvu, dodao je Netanyahu.

Izraelska vojska okrivljuje Hamas

Izraelska vojska optužila je palestinsku militantnu skupinu Hamas da je ispalila desetke raketa iz južnog Libanona na sjeverni Izrael, navodi u četvrtak navečer BBC.

Rečeno je da je većina od 34 rakete presretnuta, ali da je šest pogodilo izraelski teritorij, uzrokujući štetu na zgradama.

Jedan muškarac lakše je ranjen gelerima, navode liječnici.

Hamas je rekao da nema informacija tko je ispalio projektile. Riječ je o najvećem pojedinačnom raketnom napadu iz Libanona u 17 posljednjih godina.

Najnoviji incident zbiva se u trenutku ozbiljnog porasta napetosti. U regiji je ogorčenje izazvalo ponašanje izraelske policije, koja je izvršila raciju u džamiji al-Aksa u Jeruzalemu, trećem najsvetijem mjestu islama. Do toga je došlo posljednje dvije noći, u kojima su izbili nasilni sukobi s Palestincima koji su bili unutra.

Palestinski militanti u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, također su ispalili 25 raketa na Izrael u istom razdoblju, a izraelska vojska je tamo izvela zračne napade kao odgovor, navodi BBC.