katastrofa na dnu mora

Titan je implodirao prilikom spuštanja. Evo kako zapravo izgleda implozija

23.06.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Američka obalna straža potvrdila je u četvrtak navečer po našem vremenu da je turistička podmornica Titan implodirala tijekom spuštanja, pri čemu je svih pet članova posade poginulo

Stožac repa podmornice i drugi ostaci pronađeni su daljinski upravljanim vozilom oko 500 metara od pramca Titanika, koji leži oko četiri kilometra duboko u sjevernom Atlantskom oceanu.

Obalna straža rekla je da su krhotine pronađene na morskom dnu 'u skladu s katastrofalnim gubitkom tlačne komore', prenosi CNN.

Što je katastrofalna implozija? Suprotno od eksplozije, implozija je kada se objekt iznenada i nasilno uruši sam u sebe. Na tim dubinama postoji ogroman tlak koji djeluje na podmornicu i čak i najmanji strukturni defekt može biti katastrofalan, rekli su stručnjaci.

'Tlak je tamo bio oko 350 puta veći od onog na površini Zemlje. Svako malo curenje moglo bi uzrokovati trenutnu imploziju, koja bi uništila plovilo', rekao je Tom Maddox, izvršni direktor tvrtke Podvodni forenzičari, koja je sudjelovala u ekspediciji do Titanika 2005.

Na društvenim mrežama odmah su se počele širiti snimke koje objašnjavaju što je implozija.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound - Bootz
  • +3
Podmornica Titan koja je nestala u Atlantskom oceanu Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Je li posada znala što se događa? Uz tlak, implozija bi se dogodila u djeliću milisekunde. 'Katastrofalna implozija događa se brzinom od 2500 km na sat', rekla je za CNN Aileen Marty, bivša mornarička časnica i profesorica na Međunarodnom sveučilištu Florida. 'Potrebno je više od toga - potrebno je oko 0,25 više od toga - da ljudski mozak uopće shvati da se nešto događa. Dakle... podmornica bi se urušila prije nego što bi pojedinci unutra uopće shvatili da postoji problem', rekla je Marty.

'Umrli su na način da nisu ni shvatili da će umrijeti. U konačnici, među mnogim načinima na koje možemo proći, to je bezbolno', dodala je.

Kolike su šanse za pronalazak tijela posade? O vjerojatnosti pronalaska tijela članova posade Titana, Mauger iz Obalne straže SAD-a rekao je da 'u ovom trenutku nema odgovor na to pitanje, ali će nastaviti potragu'.

'Okruženje tamo dolje, na morskom dnu, poprilično je nepopustljivo', rekao je u četvrtak.