BANDIĆEVE ODLUKE

Nema besplatnog ZET-a, parkiranje jeftinije

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2011 09:35
  • Objavljeno 18.01.2011 u 07:28
tramvaj pulfer

tramvaj pulfer

Izvor: Cropix / Autor: Mišo Lišanin / CROPIX

Građani Zagreba i njihovi gosti od danas se više neće moći besplatno voziti javnim gradskom prijevozom po užem gradskom središtu kao što su to mogli u protekle dvije godine, no pojeftinit će korištenje javnih parkirališta uvođenjem nižih cijena povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama za sve fizičke i pravne osobe, dok se za obrtnike uvodi i nova, znatno povoljnija tarifa

'Molimo, ne zaboravite poništiti tramvajske karte u centru grada!' poručuju građanima iz ZET-a. Naime, od danas se prestaje primjenjivati zona besplatnog prijevoza u užem gradskom središtu koja je obuhvaćala područje od Trga bana Josipa Jelačića do stajališta Glavni kolodvor, Britanski trg, Trg maršala Tita, Grškovićeva, Kvaternikov trg, Trg žrtava fašizma i Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj te od navedenih stajališta do Trga bana Jelačića.

Na svojim web stranicama iz ZET-a podsjećaju da se odlukom o zoni besplatnog prijevoza, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2009, nastojao popularizirati javni gradski prijevoz i osigurati veća protočnost nužnog automobilskog prometa u centru grada. Budući da, kako napominju, ta odluka nije imala očekivani učinak, ZET je, u suradnji s Gradom, pokrenuo inicijativu za njezino ukidanje u prosincu 2010, pa je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i donio odluku o ukidanju zone besplatnog prijevoza.

Također od danas, 18. siječnja, u Zagrebu će vrijediti niže cijene povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama i za sve korisnike, a temeljem izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju javnih parkirališta, koje je isto potpisao gradonačelnik.

Tako će fizičke osobe u prvoj zoni parkiranja plaćati 100 kuna (umjesto 110), u drugoj zoni 50 kuna (umjesto 55), a u trećoj zoni 35 kuna (umjesto 44).

Pravne osobe u prvoj zoni od danas će u prvoj zoni parkiranje plaćati 600 kuna (umjesto 800), u drugoj zoni 300 kuna (umjesto 400), dok u trećoj zoni za pravne osobe cijena parkiranja ostaje ista - 150 kuna.

Obrtnici koji su dosad plaćali kartu kao pravne osobe, po novom će moći koristiti povlaštenu mjesečnu parkirnu kartu po znatno povoljnijoj cijeni, u skladu s odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Za njih će parkiranje u prvoj zoni biti 300 kuna (umjesto 800), u drugoj zoni 150 kuna (umjesto 400), dok će u trećoj zoni mjesečnu parking-kartu plaćati 100 kuna (umjesto 150).

Siječanj je u zagrebački javni prijevoz donio još neke novosti - od 10. siječnja ZET je počeo s naplatom vožnje na autobusnoj liniji Mihaljevac – Sljeme. U jednom smjeru vožnja stoji 11 kuna, odnosno 20 kuna u oba smjera zbog toga što, kako objašnjavaju u ZET-u, autobusi zamjenjuju žičaru. Za vožnju autobusom na izvanrednoj liniji ne vrijede pretplatne, pojedinačne, dnevne i vrijednosne, uključujući i karte kupljene putem SMS-a, a svaki putnik plaća kartu, osim djece do polaska u školu, poručuju iz ZET-a. Od 10. siječnja uspinjača vozi do 22 sata umjesto do 24 sata, što će potrajati do početka ljetnog računanja vremena kada će uspinjača ponovno voziti do ponoći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi