PUSIĆ O AFERI S LOBISTIMA

'Nelogično je da netko krade pa novac troši za lobiranje'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 18.01.2011 15:41
  • Objavljeno 18.01.2011 u 14:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što je procurila izjava Mladena Barišića da je Ivo Sanader prao novac plaćanjem lobista u Bruxellesu, o inicijativi europskih parlamentaraca da se to provjeri predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić istaknula je da Europska unija želi istražiti je li bilo korupcije među njihovim činovnicima

'Parlamentarci su podnijeli jedan amandman gdje se naglašavaju pozitivni pomaci u Hrvatskoj i čestita Hrvatskoj na borbi protiv korupcije. Drugi amandman se odnosi na bojazni vezano na Barišićev iskaz o tome da su se novci stečeni koruptivnim djelovanjem koristili za potplaćivanja u Bruxellesu. Taj amandman nije usmjeren na Hrvatsku nego na činovnike u europskim institucijama i bojazan da je tamo bilo korupcije, pa i borbu protiv korupcije unutar tih institucija. Lobiranje nije protuzakonito i nelogično je da bi, ako je istina da se tu krao novac, da bi se taj ukradeni novac trošio za lobiranje za ulazak Hrvatske u EU. Očito je ono što brine europske parlamentarce da tu nije bilo korupcije unutar europskih institucija. To je opravdano da žele da se istraži.

Malo je nelogično da netko krade novce, pa s tim ukradenim novcima radi nešto što bi mogao raditi najlegalnije i najnormalnije iz proračuna', kazala je Pusić.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun za tportal je kazao da oni nemaju informacije o plaćanju lobista u Bruxellesu o kojima je u svom iskazu pred USKOK-om govorio Barišić.

'Nismo koristili lobističke usluge u Bruxellesu budući da smatramo kako u pregovaračkom procesu nema potrebe niti bi bilo učinkovito tražiti takve vrste usluga prema Europskoj uniji. Lobističke usluge prema institucijama Europske unije u načelu koriste države koje nisu njezine članice niti su kandidati za punopravno članstvo, što s Hrvatskom, kao državom kandidatkinjom i skorom članicom Unije, nije slučaj', objašnjava Dragun.

Istaknuo kako MVPEI podupire sve istrage koje mogu razotkriti i sankcionirati nezakonite radnje i postupke u ili izvan Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi