NESMOTRENA IZJAVA

Neli Sršen prijeti oduzimanje titule počasne konzulice?

21.08.2014 u 10:00

Bionic
Reading

'Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta', tim je riječima prije samo koji dan ugledna liječnica i počasna konzulica RH u Italiji Nela Sršen opisivala haškog osuđenika Darija Kordića. Ovakvo hvaljenje čovjeka koji je osuđen zbog ratnih zločina spazili su i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Sršen je naime tijekom odmora posjetila u Hercegovinu u kojoj se, među ostalima, našla s Kordićem na misi koju je služio fra Šito Ćorić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa. Ondje se Sršen i slikala s Kordićem pa su je iz Slobodne Dalmacije u kratkom razgovoru upitali što misli o njemu.

'Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta. Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrače samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan!', prenosi Slobodna Dalmacija riječi Nele Sršen.

Ovakve pohvale osobi koja je zbog pokolja Muslimana u Ahmićima osuđena u Haagu začudile su dobar dio javnosti, a prešutjeti sve nije moglo ni Ministarstvo vanjskih poslova. Naime Sršen je počasna konzulica RH u Italiji i kao takva trebala bi zastupati hrvatske interese.

'Ukoliko je zaista izjavila ono što je preneseno, to znači da gospođa Sršen aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike, pa ne može više obavljati tu dužnost', kazali su na naš upit u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Oštar stav Ministarstva vanjskih poslova došao je, čini se, i do same Nele Sršen te je jučer poslijepodne korigirala svoju izjavu. Nespretno se, kaže, izrazila, a Slobodna Dalmacija u naslovu nije prenijela cijelu izjavu pa ispada kao da ona nekritički hvali Kordića.

'Želim istaći ono što nije jasno iz objavljenog teksta, a to je da osuđujem sve ratne zločine i da moje izjave vezane za gospodina Kordića, koje se tiču njegovog sudjelovanja na misi, ne znače ni pravdanje, ni obranu djela za koja je pravomoćno osuđen. Odležao je svoju zatvorsku kaznu i nakon izlaska postao je slobodan čovjek. Ostaje samo nada da će čitatelji odmah shvatiti da je došlo do moguće nespretnosti moje izjave pa time i krivog tumačenja onog što sam govorila o Dariju Kordiću kao slobodnom čovjeku koji je platio dug društvu', poručila je Sršen u ispravku.

Hoće li joj Ministarstvo vanjskih poslova to uvažiti, tek treba vidjeti. No ukoliko joj i bude oduzeta titula počasne konzulice, neće biti prva. Naime Hrvatska trenutno ima čak 96 počasnih konzula diljem svijeta, a u zadnje dvije godine bez titule ih je ostalo osmero - šestero na vlastiti zahtjev, a dvoje zato što u Ministarstvu vanjskih poslova, kako nam kažu, više nisu imali potrebe za njihovim angažmanom.