MEŠTROVIĆEV ATELJE NA MEJAMA

Nekad Vidoševićeva nekretnina, a danas zapušteno smetlište

22.04.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Potaknuti informacijom da se bivši atelje ili, preciznije rečeno, pomoćna radionica Ivana Meštrovića, udaljena samo dvadesetak metara od galerije Meštrović našla u obuhvatu konzervatorske zaštite, danas smo obišli navedenu lokaciju i ostali zatečeni viđenim

Sporni objekt za koji se šira javnost zainteresirala kada je Nadan Vidošević kupio radionicu u kojoj su Meštrović i njegovi suradnici primjerice realizirali projekt karijatida je kasnije, nakon izmjena splitskog GUP-a, kupila tvrtka Spectator Solis. Sadašnji formalni vlasnik je Mirna Nagler Crnčević, supruga vlasnika Spectatora Mirka Crnčevića. Nakon što je Grupa Spectator otišla u stečaj, nije se pristupilo tada planiranoj dogradnji i rekonstrukciji.

Andro Krstulović Opara, ravnatelj institucije Muzeji Ivana Meštrovića, koja skrbi o ostavštini velikog kipara, rekao nam je da pozdravlja pozitivne promjene i činjenicu da je objekt sada pod zaštitom. On napominje da je radionica zapravo kao objekt nebitna i nema neku graditeljsku ili memorijsku vrijednost, kao primjerice Galerija ili obližnji Kaštelet-Crikvine, ali je važna kao integralni i nezaobilazni dio cjeline. On skreće pažnju i na nedavno obnovljene stepenice do mora koje su građene skupa s ostalim objektima.

No pravi problem u ovom trenutku je zatečeno stanje na lokaciji. Objekt je potpuno urušen i zapušten, pravo pravcato smetlište i u njega se čak bespravno uselila jedna psihički nestabilna osoba. To u znatnoj mjeri remeti redoviti rad Galerije Meštrović, u oštrom je kontrastu te kvari cjelokupnu sliku i ambijent začudne ljepote i prepoznatljivog mediteranskog ugođaja na Mejama. Krstulović se nada da bi, eventualnim ponovnim stavljanjem nekretnine na prodaju, država mogla iskoristiti pravo prvootkupa, koje na žalost nije u dva navrata mogla iskoristiti.

Činjenica da se radionica ipak našla u obuhvatu konzervatorske zaštite je polazna točka za pokušaj saniranja stanja. U ovom trenutku bi za početak trebalo očistiti objekt i riješiti neodrživo stanje sa smećem. Treba li to napraviti vlasnica ili Grad Split je pitanje procedure, to mogu i moraju napraviti komunalne službe i račun ispostaviti vlasnici. Za sadašnje stanje, na samom početku turističke sezone, nema alibija ni opravdanja.

Zašto to do sada nije napravljeno, vjerojatno možemo zahvaliti činjenici da je obitelj Crnčević poslovno povezana sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom. Podsjetimo na transakciju na Bačvicama i trenutno neaktivno gradilište budućeg hotela, što bi se moglo promijeniti eventualnom djelomičnom prenamjenom iz turističke u stambenu zonu, čemu smo već svjedočili na jednom dijelu projekta hotela Marjan Hilton.

U ovom slučaju šlag dolazi na kraju, a to je podatak da samo 200 metara od ovog smetlišta živi splitski gradonačelnik i svaki dan je u prilici vidjeti opisanu situaciju. Opravdanje da ništa nije vidio, prema tvrdnjama susjeda na Mejama, može mu biti velika brzina kojom projuri kraj smetlišta.