DARUJTE KRV

Nedostaje krvi u bolnicama, odgađaju se tzv. hladne operacije

13.10.2018 u 19:27

Bionic
Reading

U bolnicama diljem zemlje nedostaje krvi, doznaje HRT. Zbog nestašice zaliha, ponajprije krvnih grupa A i nula pozitivne, odgađaju se takozvane - hladne operacije.

Potrošnja je velika, najviše nedostaje krvnih grupa A i 0 pozitivne, dogovorene operacije se odgađaju, javlja HRT.

Zamjenu zglobova na Klinici za traumatologiju pacijenti čekaju dulje od godinu dana. Jedan je to od zahvata koji je morao biti odgođen zbog nedostatka krvi, kaže Ivan Karlak, dr.med.specijalist ortopedije, subspecijalist traumatologije KBC Sestre milosrdnice.

Dobrovoljni darivatelji u Zagrebu i danas nesebični. U zavodu za transfuzijsku medicinu dnevno prikupe više od 400 doza krvi.

U riječkom KBC-u krvlju pokrivaju samo hitni operativni program.,gdje kažu da posebno nedostaje krvna grupa a pozitivna i nula pozitivna i sve RH negativne krvne grupe, to stanje traje otprilike 20 tak dana i zbog toga su odgađane operacije koje nisu bile hitne.

Krvi nedostaje i u splitskom KBC-u, gdje napominju kakao se u srijedu i četvrtak par operacija moralo odgoditi. Što se tiče zaliha krvi danas, zalihe su za tri sljedeća dana, što nije baš optimalno. Optimalno je da krvi ima za 5 dana, rekli su u splitskom KBC-u.