BIVŠI ŠEF DIPLOMACIJE MATE GRANIĆ:

'Nedolazak Merkel najsnažnija je moguća poruka Njemačke, ali i problem'

26.06.2013 u 19:53

Bionic
Reading

'Nedolazak Angele Merkel na proslavu ulaska Hrvatske u EU najsnažnija je moguća poruka Njemačke. Njemačka je bila prijatelj Hrvatske od početka, a ona je vodeća europska država. Bez Njemačke nema EU-a. Drugim riječima, ako je bio najavljen dolazak kancelarke Merkel i ako je sada dolazak suspendiran, onda je to veliki problem', rekao je, kako prenosi 24sata.hr, za 'Hrvatsku uživo' na HRT-u Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova

Granić je, prenosi 24sata.hr,  dodao kako se problem 'Perković' mora riješiti, i to tihom diplomacijom, i odmah. Napominje kako se taj problem u Hrvatskoj ne smije rješavati na dnevnopolitičkoj bazi.

Na pitanje hoće li sada još netko otkazati posjet Hrvatskoj, Granić je kazao da ne zna, ali...

'Znamo da, ako Njemačka bilo kome da takav signal, da je onda moguće i to očekivati. Ovo je poruka Vladi, ali i Hrvatskoj. Treba sjesti s oporbom i riješiti državnički ovaj problem. Čim prije uspostaviti dijalog s Njemačkom i apsolutno iskreno rješavati ovaj problem', rekao je Granić.
270433,270367,270332,270303
Željko Peratović, novinar koji je u svojoj povijesti nekoliko puta pisao o slučaju 'Perković', kaže da je njega iznenadio razvoj događaja.

'Bio sam uvjeren da Vlada ima džentlmenski ugovor s njemačkom Vladom i da će se poštivati europski uhidbeni nalog, a da će mogući problemi biti tek na nižim razinama. Nisam očekivao ovo od premijera', rekao je Peratović.

Napomenuo je kako se nada da će Vlada povući ovaj zakon. 'To je na neki način ministar Miljenić najavio prošli tjedan. Mislim da je odgovor iz Europske komisije i poruka kancelarke Merkel dovoljan razlog da se zakon povuče iz procedure. Ako se zna da je bilo političkih ubojstava, onda se o tome trebalo govoriti i prije, neovisno sad o ovoj situaciji. Nijemci ovome posvećuju veliku pažnju jer je Vlada do sada njihove medije molila da diskretno ne govore o ovome dok se ne riješi. Prvi puta imam osjećaj da javnost nije podijeljena i da je suglasna da Vlada čini nešto kriminalno. Ovo je prilika da se riješimo jednog balasta iz prošlosti. Ovaj slučaj veže se za mnoge druge stvari, i za rat, i za ratno profiterstvo, za lustraciju... Nadam se da će se to na ovaj način riješiti', rekao je Peratović koji će večeras gostovati i za njemačku televiziju upravo na temu 'Perković'.