ZMAJLOVIĆU IGRA SAMO TORANJ

'Neću valjda seliti tamo gdje to pametno predlaže Mirela Holy'

16.10.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je danas da će se preseljenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u poslovnu zgradu Zagrebtower postići ušteda od 3,5 milijuna kuna godišnje u državnom proračunu

Odbacio je time tvrdnje u medijima koje dovode u pitanje svrhovitost preseljenja, kazavši kako za njega ne postoji prijepor.

"Za državni proračun ušteda je 35 posto, odnosno 3,5 milijuna kuna godišnje. Nadam se da ne očekujete od mene kao ministra da ne poduzimam ništa i da trošim više ako na tržištu postoje uvjeti da uštedimo", kazao je Zmajlović novinarima ispred Banskih dvora.

Ističe kako se preseljenjem postiže ušteda jer se s 11 lokacija seli na jednu, a i Ministarstvo će biti učinkovitije i funkcionalnije.

Zmajlović navodi da se u ovom trenutku za 11 lokacija plaćaju različite cijene zakupa - "od ekstremeno niskih do ekstremno visokih", tj. od 5 do 85 kuna po četvornom metru.

No, napominje, na tih 11 lokacija postoje i drugi troškovi, poput plaćanja parkirališnih mjesta na lokaciji koja inače stoji 5 kuna po četvornom mjestu, a za parkiranje plaća se 600.000 kuna godišnje. Na drugoj se pak lokaciji plaća 500.000 kuna za pričuvu, dodaje ministar.

"Troškove treba gledati cjelovito, za svih 11 lokacija. Kad ih tako promatramo imamo vrlo jasnu računicu - s jedne strane 9,7 milijuna postojećih troškova, a s novom lokacijom - 6,3 milijuna kuna, odnosno uštedu od oko 3,5 milijuna kuna", kazao je.

Odbacio je i nagađanja da se skrivaju pojedinosti ugovora koji je za preseljenje u Zagrebtower potpisao Fond za zaštitu okoliša, odnosno da je njegovim preseljenjem ukupni iznos najma veći.

"Ništa se tu ne skriva, nema tajnih ugovora, sve je transparentno. Fond je izvanproračunsko tijelo, samostalna agencija sa svojim proračunom, a zajedno s njim još uvijek je ušteda i funkcionalniji smo", rekao je.

Lošijim rješenjem smatra prijedlog da se Ministarstvo preseli na lokaciju u Krajiškoj ulici, što je zagovarala bivša ministrica Mirela Holy.

Zmajlović kaže kako su to "pametne ideje pod navodnicima" jer bi se za uređenje tamošnjih ureda trebalo uložiti 30 do 40 milijuna kuna.

"Sugeriraju mi, u trenutku kad se traži i zadnja lipa kako bi se uštedjelo i smanjilo troškove proračuna, da od ministra financija Borisa Lalovca tražim 30-40 milijuna kuna da investiramo u urede. Pa tko je tu lud", rekao je Zmajlović.

Upitan hoće li dati ostavku ako se pokaže da nije u pravu, odnosno da nema uštede zbog preseljenja, ministar odgovara kako o tome ne može govoriti jer "stoji iza svake brojke".