slavili nakon odluke

Nećete vjerovati što za potrebe turizma nabavlja najsiromašnija općina u Srbiji

28.12.2018 u 16:46

Bionic
Reading

Stanovnici općine Lebane u Srbiji od iduće godine moći će uživati u pogledu na dvije deve koje će za potrebe tamošnje turističke zajednice biti kupljene iz općinskog proračuna

Kako pišu srbijanski mediji, na ideju o kupnji deva došla je Turistička zajednica Lebane s Bojanom Jovićem na čelu, čiji je brat vijećnik u lokalnoj skupštini, a zet njegova brata predsjednik te općine koja se smatra jednom od najsiromašnijih u Srbiji.

Ideja o nabavi deva naišla je na plodno tlo te je, navode tamošnji mediji, nakon usvajanja plana kupnje u Općinskom vijeću i Skupštini općine upriličeno slavlje.

Idejni začetnici kupnje deva nisu htjeli za medije komentirati nabavu pa je stoga razlog za koje potrebe se kupuju deve ostao nepoznat. Nepoznanica je, također, hoće li općina nabaviti jednogrbe ili dvogrbe deve. Zasad je tek poznato kako se cijena jedne deve kreće oko 3000 eura te kako je za njen prijevoz potrebno još toliko.

Prema pretpostavkama, deve koje su u planu i programu turističke zajednice navedene pod 'osnovna sredstva', kupuju su za potrebe turizma, a kako se na području Lebana nalazi samo jedna turistička destinacija, vjeruje se da dužnosnici nabavljaju egzotične životinje za potrebe bizantskog arheološkog lokaliteta Caričin grad.

Srbijanski mediji navode kako lebanske vlasti već nekoliko godina od leskovačkog muzeja pokušavaju preuzeti pravo na upravljanjem tim lokalitetom u kojeg država ulaže ogromna sredstva za arheološka iskopavanja, restauraciju i druga ispitivanja. Valja napomenuti kako su arheolozi u Caričinom gradu, koji je u ranom Bizantu bio važno raskrižje trgovačkih putova, pronašli kosti deva koje su u to doba bile jedno od prijevoznih sredstava.

'Pretpostavljam kako u općini planiraju ponuditi turistima razgledavanje lokalitete na devama, što bi bila prava atrakcija', izjavio je jedan od gradskih vijećnika koji je zatražio anonimnost.

No takva mogućnost je neizvediva obzirom da je lokalitet s nekoliko bizantskih mozaika zaštićen te po njima može hodati isključivo ljudska noga, čime je isključena mogućnost turističkog jahanja deva.