NAJJEFTINIJI STEALTH

Nećete vjerovati od čega su izrađeni australski dronovi koji su stigli Ukrajini, a evo i čemu služe na bojištu

03.06.2023 u 07:23

Bionic
Reading

Australska tvrtka SYPAQ isporučila je nedavno Ukrajini dronove Corvo, nakon čega je isporučitelj zabilježio porast interesa za neke od svojih proizvoda u azijsko-pacifičkoj regiji. Riječ je o bespilotnim letjelicama okvalificiranima kao precizni sustavi dostave korisnog tereta (PPDS) koji se lako sastavljaju, a posebno je zanimljiv materijal od kojeg su izrađeni. Donosimo detalje o modularnom Corvu, čiju nabavu financira australska vlada

Glavni inženjer u SYPAQ-u Ross Osborne izvijestio je ovih dana da je njegova tvrtka dosad isporučila Ukrajini stotinjak letjelica Corvo, otkako je u ožujku ove godine australski dopremijer i ministar obrane Richard Marles najavio da će njegova zemlja financirati nabavu dronova za dostavu korisnog tereta. SYPAQ je priopćio da iz sigurnosnih razloga ne može precizirati broj dosad isporučenih letjelica, ali pojedini izvori navode da tvrtka svaki mjesec isporuči Ukrajini oko 100 komada.

Cijena jednog Corva iznosi oko 3500 australskih dolara, no taj iznos ne treba čuditi jer je izrađen od najobičnijeg kartona, kakav se koristi za izradu transportne ambalaže.

Tvrtka SYPAQ osnovana je 1992. godine u Melbourneu, a specijalizirana je za izradu autonomnih dronova od jeftinog reciklažnog materijala. Prednosti dostavnog drona Corvo vrlo brzo je uvidjelo australsko ministarstvo obrane te je s 1,1 milijun australskih dolara prošle godine ušlo u partnerstvo sa SYPAQ-om radi dodatnog testiranja platforme i ispitivanja njezinih naprednijih sposobnosti.

Ukrajinci ih već prilagodili za špijunažu i bombardiranje

Corvo ima različite primjene, kao što su raspoređivanje senzora na terenu, dostava manjeg tereta i djelovanje kao prošireni komunikacijski relej u zraku, a na bojišnici može poslužiti i kao mamac. Prema nekim informacijama s ratišta, ukrajinski vojnici prilagodili su Corvo za obavještajni nadzor, izviđanje, pa čak i za bombardiranje protivnika manjim eksplozivnim sredstvima. Da se koristi i izvan izvorne namjene, potvrdio je proizvođač, navodeći da je dostava streljiva, hrane i lijekova izravno na prvu crtu obrane tek dio široke palete mogućnosti drona.

Proizvođač ističe da je Corvo izrađen od precizno rezanog voštanog kartona koji pruža visoku razinu vodonepropusnosti, stoga može djelovati i po kiši. Dijelovi drona su dizajnirani za jednostavno sastavljanje, zalijepljeni su samoljepljivom trakom, dok su krila, poput modela aviona od sličnog materijala, dodatno pričvršćena gumicama.

S dometom od 120 kilometara, Corvo se može vratiti na mjesto lansiranja i sletjeti za ponovnu upotrebu. Lansira se iz katapulta koji se sastoji od laganog okvira, integriranih lansirnih tračnica i navoja s oprugom. Trup kvadratnog presjeka sadrži propeler na električni pogon smješten u nosu drona i vertikalno postavljen rep, a unutarnji prostor za teret dopušta nosivost od maksimalnih pet kilograma.

Otporni na ometanje i presretanje

Ugrađeni i zemaljski upravljački sustavi temelje se na komercijalnom hardveru i besplatnom softveru otvorenog koda (FOSS). Zemaljski upravljački sustav sastoji se od robusnog tableta s Androidom koji se fizički povezuje s dronom radi ulaska u putanju leta. Tada on leti samostalno, bez potrebe za bilo kakvom podatkovnom vezom. Sposoban je letjeti putem izračuna na temelju svoje brzine i smjera, ali će koristiti signale GPS-a, tamo gdje su dostupni, za poboljšanje točnosti putanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military TV

To što je malen, kartonska konstrukcija i nedostatak komunikacijske veze daju PPDS-u dobra stealth svojstva, čineći otkrivanje i presretanje iznimno teškim. Njegova sposobnost navigacije neovisne o GPS-u omogućuje mu rad u neprijateljskom elektromagnetskom okruženju s radio ometanjem, a podaci o putanji leta šifrirani su, pa lokacija operatera u slučaju zarobljavanja ne može biti identificirana.

Sustav, uključujući tablet, isporučuje se u obliku ravnog pakiranja, a sastavljanje je jednostavno - korištenjem samo osnovnih alata poput ljepljive trake i gumica. Uz sve potrebne dijelove, u paketu, također izrađenom od kartona, dolaze upute za sastavljanje i upotrebu, kao i podsjetnik da se više o mogućnostima drona može naći u videozapisima na internetskim stranicama proizvođača.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

Prema Amandi Holt, izvršnoj direktorici SYPAQ-a, isporuka kartonskih dronova u Ukrajinu privukla je pozornost pojedinih zemalja u azijsko-pacifičkoj regiji za njih. Holt nije otkrila tko je sve zainteresiran za SYPAQ-ove jeftine bespilotne letjelice, ali svakako ć biti zanimljivo pratiti njihovu borbenu upotrebu.