ponavljači

Nećete vjerovati koliko djece u Hrvatskoj padne prvi razred osnovne škole, poznato je i gdje ih je najviše

21.01.2020 u 21:37

Bionic
Reading

Svake godine više od sto ponavljača u osnovnim školama su - prvašići. Samo prošle godine prvi razred osnovne škole nije prošlo 125 učenika,godinu ranije bilo ih je 132, u školskoj godini 2016./17. - 114, a najgora godina u posljednjih šest bila je 2015./16. kada je 154 prvašića palo razred

'To je na početku školovanja udarac koji će nositi cijeli život godinu dana nije malo, rekla je Željka Zagorac, učiteljica iz zagrebačke osnovne škole Borovje za HRT koji je došao do tih podataka.

Psihologinja s Učiteljskog fakulteta Dubravka Miljković kazal je kako se u praksi nije susrela s učenikom koji je nakon ponavljanja razreda zablistao kao učenik.

Ali još je poraznija činjenica da podaci koji se godinama ponavljaju dosad nikoga nisu zabrinuli.

Što se županija tiče, prema podacima Ministarstva obrazovanja, već je godinama najviše ponavljača u Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj. Inače, učenici najčešće ponavljaju sedmi razred, zatim peti, pa prvi.

'Prvi i svi naši niži razredi trebaju poslužiti tome da učenik stekne dobru sliku o sebi, da razumije u čemu je dobar, u čemu se mora potruditi, za što je, da ne misli odmah na početku da za nešto nije, dodala je Miljković.

U mnogim državama na koje se rado pozivamo kada je riječ o sustavu obrazovanja, u najnižim razredima uglavnom nema brojčanog ocjenjivanja, a pogotovo ne ponavljanja razreda.

Kako su svi prvi razredi od ove školske godine obuhvaćeni reformom - učiteljica Željka, što se tiče ovih alarmantnih podataka, očekuje promjenu.

'Ja vjerujem da će ova reforma i svi napuci koje smo dobili vezano za vrednovanje da bi se taj broj učenika smanjio, ako ne i ukinuo', smatra Zagorac.

Uzmemo li u obzir različite socijalne sredine iz kojih dolaze naši učenici, a škola bi trebala imati ne samo obrazovnu nego i odgojnu ulogu, pružimo im šansu da napreduju prema svojim mogućnostima, a da se pritom ne spotaknu na prvoj stepenici u svojem školovanju.