BERLIN PORUČIO ATENI

Nećemo vam platiti 332 milijarde eura reparacija za Drugi svjetski rat

11.03.2015 u 17:24

Bionic
Reading

Njemačka vlada odbacuje grčki zahtjev za plaćanje reparacija za Drugi svjetski rat, rekao je u srijedu vladin glasnogovornik u Berlinu, dok je stranka Ljevice poduprla zahtjev.

Njemačka savezna vlada oštro odbacuje grčki zahtjev za isplatom milijardi eura reparacije. Pitanje reparacija i odštete opsežno je i konačno razjašnjeno u pravnom i političkom smislu, rekao je u srijedu vladin glasnogovornik Steffen Seibert.

"To se odnosi na sva različita pitanja koja se uvijek iznova postavljaju", rekao je Seibert.

Grčka je najavila da bi parlamentarni odbor trebao procijeniti visinu traženih reparacija, a spominje se iznos do 332 milijarde eura. Grčko ministarstvo pravosuđa prijeti da će, u slučaju da Njemačka odbije zahtjev, zaplijeniti njemačke nekretnine u Grčkoj. Riječ je o zgradi Goethe-Instituta u Ateni, zatim o Njemačkom arheološkom institutu i njemačkim školama u Ateni i Solunu.

Seibert nije želio komentirati te prijetnje, a glasnogovornik njemačkog ministarstva financija Martin Jaeger odbacio je mogućnost razgovora o toj temi.


"O tome pitanju nećemo voditi razgovore ni pregovore s grčkom stranom", rekao je Jaeger.

Njemačka stranka Ljevice u međuvremenu je poduprla grčki zahtjev.

"Zahtjevi grčke vlade opravdani su", rekla je u srijedu zastupnica te stranke u Bundestagu i predsjednica njemačko-grčke skupine parlamentaraca Annette Groth, tražeći da njemačka vlada o tome pitanju pronađe rješenje zajedno s grčkom vladom.

"Moralna je obveza Njemačke platiti iznos, ako i postoje različita međunarodna pravna mišljenja o tome", rekla je Roth.