JOSIP LEKO:

Ne sektašimo prema žrtvama

23.08.2014 u 20:47

Bionic
Reading

Komemoracijom za žrtve komunističkih zločina kod jame Jazovka na Žumberku, kojoj je prethodila komemoracija žrtvama ustaškog terora u Jadovnom, završilo je obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je istaknuo da se tim civilizacijskim i političkim činom u Jadovnom i kod Jazovke pokazuje okrenutost hrvatskog društva budućnosti i demokratskim vrijednostima. "Time pokazujemo da ne sektašimo prema žrtvama. Bez obzira u čije ime i čije ideologije su žrtve pale taj čin smatramo vrijednim radi izgradnje harmoničnijeg hrvatskog društva, te ćemo to činiti i ubuduće", rekao je Leko.

Ministar Predrag Matić naglasio je da su se na obje grobnice s istim dostojanstvom i pijetetom poklonili žrtvama, te je izrazio zadovoljstvo što su se komemoraciji u Jadovnom odazvale i katolička i pravoslavna crkva."Njihove pohvale za rad Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih grobalja, grobalja žrtava drugog svjetskog rata i grobalja poslijeratnog razdoblja imaju težinu i značenje da konačno u Hrvatskoj završava Drugi svjetski rat, stvarno i simbolički“, rekao je Matić.

U organizaciji Ministarstva branitelja komemoraciji su nazočili i vijence za stradalnike Jazovke položili predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Republike general-bojnik Mate Ostović, ministar branitelja Matić, predstavnici veleposlanstva Austrije, Italije, Japana, Danske i Njemačke, te Zagrebačke županije i Vladinog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih grobalja, grobalja žrtava drugog svjetskog rata i grobalja poslijeratnog razdoblja.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu. Hrvatska se 2011. godine obilježavanjem Europskog dana sjećanja pridružila većini zemalja članica EU u promišljanju kompleksne zajedničke povijesti. Europski parlament u svojoj preporuci svakoj zemlji ostavlja slobodu da obilježavanje sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prilagodi vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se na taj način svrstala uz zemlje kao što su Estonija, Latvija, Litva, Slovenija i Švedska koje obilježavanju 23. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok ostale članice Europske unije 27. siječnja obilježavaju kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, priopćilo je Ministarstvo branitelja.