STAZIĆ O KREDITU ZA ZATVOR

'Ne pamtim Goli otok. Možda tako izgledam, ali nisam toliko star'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2012 19:10
  • Objavljeno 26.09.2012 u 18:36
Nenad Stazić

Nenad Stazić

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Hrvatski je sabor raspravio prijedlog potvrđivanja ugovora o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe za Projekt dogradnje i obnove zatvora u Zagrebu, koji je zaključen 2010., a potpisan u listopadu prošle godine

Ukupni odobreni troškovi projekta (bez PDV-a i ostalih poreza) iznose 13,1 milijun eura - planom financiranja Razvojna banka osigurala bi gotovo 6,5 milijuna eura, a Hrvatska ostali dio novca. Očekivani datum završetka Projekta je kraj 2013. godine. Nenad Stazić je u ime SDP-a rekao kako je bivša vlada, potpisujući ovaj ugovor u predvečerje odlaska s vlasti, mogla, umjesto za zatvore zajam tražiti za izgradnju vrtića i rodilišta te tako dovela Hrvatsku u situaciju da joj raste natalitet.

'Svi bi se mi više veselili da je tome bilo tako, ali na žalost nije, jer u vrijeme kada je ovaj zahtjev za kreditom dostavljen u Hrvatskoj nije rastao natalitet nego kriminalitet, pa je zahtjev donekle logičan i opravdan', poručio je.

Netko malo zlobniji, dodao je, možda bi se mogao pitati kako to da je vlada znala da će zatvorski kapaciteti biti od nasušne potrebe u Hrvatskoj kad ode s vlasti, te je li tu riječ o sukobu interesa, odnosno sukobu javnog i privatnog interesa 'kada nekome u privatnom interesu bude stalo da se zatvorski kapaciteti obnove i urede'.

Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika iz HDZ-a, a Gordan Jandroković je objasnio da EU od hrvatske zahtjeva poboljšanje uvjeta u zatvorima zbog teškog nasljeđa. 'Pamtite, vjerojatno bolje nego ja, i Goli Otok i Sv. Grgur, Staru Gradišku. Tamo su vam ljudi živjeli u neljudskim uvjetima. Zamislite, vi uvrijedite državu i partiju i hop u zatvor, tamo vas ponižavaju i muče', rekao je Jandroković, podsjetivši da je SDP 'sljednica partije koja je upravljala bivšom Jugoslavijom i koja je imala taj zatvorski sustav'.

'Ne pamtim Goli otok. Možda tako izgledam, ali nisam toliko star. Pamtim, međutim, odgovornoga za Pakračku poljanu, kojega je predsjednik Tuđman uveo u Županijski dom i to je također dio nasljeđa', odgovorio mu je Stazić. Marijan Škvarić (HNS) rekao je kako podatak da se u Hrvatskoj svake godine uvećava broj osuđenika i pritvorenika, uz činjenicu da su nedostatni postojeći kapaciteti u zatvorima i kaznionicama, svjedoči o nužnosti da Hrvatska zajmom riješi taj problem.

Istaknuo je kako stanje u zatvorima govori o tome kakva je zaštita ljudskih prava u Hrvatskoj, te se zauzeo za više radno angažiranje zatvorenika kroz nove programe i aktvinosti. HDSSB-ovac Zoran Vinković Vladi je predložio da zatvore pokuša graditi kroz javno-privatno partnerstvo, a izgrađene dati u koncesiju, kao autoceste.

'Samo, nemojmo ih graditi tako da koštaju kao ove dvorane, arene, da plaćamo po nekoliko stotina milijuna kuna više nego što u stvari vrijede', rekao je Vinković. Odbor za medije, koji je danas trebao raspravljati o kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, Programskog vijeća i Nadzornog odbora, zbog nedostatka kvoruma odgodio je sjednicu za utorak u 13,30 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi