MINISTARSTVO ZDRAVLJA

'Ne možemo samoinicijativno proširivati listu lijekova na bazi konoplje'

22.02.2016 u 20:49

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da ne može samoinicijativno proširivati listu indikacija za lijekove na bazi konoplje za koje ne postoje znanstveni dokazi o učinkovitosti i sigurnosti, u čemu su se, tvrde, suglasili s udrugom 'Medicinska konoplja' koja je podržala prosvjed 100-postotnog ratnog invalida Marka Zebe, koji traži da mu se odobri liječenje PTSP-a konopljom

Iz Ministarstva su u ponedjeljak priopćili da im je Udruga 'Medicinska konoplja' uputila zahtijev za proširenje liste indikacija za koju se propisuju pripravci od medicinske konoplje, nakon čega su odmah pozvani na sastanak na kojem je bio i spomenuti pacijent koji potražuje lijek na bazi kanabisa za osobno liječenje.

"Ministarstvo je regulatorno tijelo koje je prošle godine izmijenilo Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Tim izmjenama, pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma , AIDS-a i određenih oblika epilepsije, omogućena je primjena gotovih lijekova te magistralnih i galenskih pripravaka na bazi kanabisa temeljem preporuke liječnika specijalista", ističu u Ministarstvu. Dodaju da su se pritom uvažili raspoloživi znanstveni dokazi i mišljenja struke.

Stoga, dodaju, Ministarstvo ne može samoinicijativno proširivati listu indikacija za lijekove na bazi konoplje, za koje ne postoje znanstveni dokazi o učinkovitosti i sigurnosti primjene. Podsjećaju
da u trenutku donošenja pravilnika, znanstveni dokazi s kojima se raspolagalo vezano uz liječenje psihoza i PTSP-a kao i neuropatske boli pripravcima na bazi kanabisa, nisu podržavali uvrštavanje navedenih indikacija u pravilnik.

U Ministarstvu također ističu da aktivno prate navedenu problematiku te će, uvažavajući stajališta struke i nove znanstvene spoznaje, razmotriti mogućnost uvrštavanja dodatnih indikacija u pravilnik. "Odluka o načinu liječenja pojedinog pacijenta u nadležnosti je liječnika specijalista koji će odrediti najprimjereniji lijek, uvažavajući specifičnost svakog slučaja", zaključuje u priopćenju Ministarstvo zdravlja.

Pred Ministarstvom je u ponedjeljak prosvjedovao 100-postotni vojni invalid Marko Zeba, koji traži da mu se odobri legalno liječenje medicinskom konopljom za ublažavanje posljedica PTSP-a i poremećaja sna. Njegov prosvjed podržali su predstavnici udruge Medicinska konoplja, koji su Ministarstvu zdravlja podnijeli zahtjev da se u Pravilniku o uporabi medicinske konoplje proširi lista indikacija za propisivanje pripravaka od konoplje, i to na poremećaj sna te kroničnu i neuropatsku bol kod bolesnika koji nemaju maligna oboljenja.