MARIN BARIŠIĆ:

'Ne možemo dopustiti da majčina utroba postane grob'

15.08.2013 u 18:40

  • +93

Blagdan Velike Gospe

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Bionic
Reading

Misu na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu

'Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom', rekao je mons. Barišić.

U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz.

'Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata', rekao je Barišić.

U svečanoj procesiji su uz mnogobrojne vjernike i hodočasnike sudjelovali tradicionalno alkari i alkarski momci, Gradska glazba Sinj i članovi kulturno-umjetničkih društava.

U najvećem marijanskom svetištu Dalmacije, pretpostavlja se, do sada je boravilo više od 100 tisuća vjernika, a do kraja svetkovine očekuje ih se još 70 tisuća. Najviše hodočasnika je iz BiH, a zabilježen je i porast vjernika iz Poljske i Slovačke koji organizirano dolaze u Sinj.

Svečano misno slavlje u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Provincije presvetog Otkupitelja iz Splita fra. Joško Kodžoman.