KALMETA ISPROVOCIRAN

'Ne mogu slušati da vi govorite o političkim kadroviranjima'

22.11.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra koja je trebala biti protokolarnog karaktera pretvorila se danas u političku arenu s obiljem niskih udaraca, podvala i optužbi. Pred gradskim vijećnicima bio je tek zadatak potvrditi dobitnike nagrada Grada Zadra koje im je predložio Odbor za dodjelu nagrada. Međutim, koalicija okupljena oko SDP-a i vijećnici Akcije mladih odlučili su dva dana uoči Svečane sjednice aktualizirati svojevremeni politički prebjeg Renate Peroš, današnje ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, institucije predložene za dodjelu godišnje nagrade

Peroš je daleke 2001. s liste nezavisnog vijećnika Stanislava Antića prebjegla u zagrljaj HDZ-a čime je današnjem gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti omogućila da i tada postane prvi čovjek grada, a HDZ-u osigurala kontinuitet vlasti koji traje sve do danas.

Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih rekao je kako nije sporno zaslužuje li Narodni muzej nagradu, već činjenica da će je na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u ruke primiti Renata Peroš. 'Bit će to pljuska demokraciji i svim dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja', zaključio je Pupić Bakrač. Česte prozivke opozicije za govornicu su dovele i samog Kalmetu koji je odlučio promijeniti blagonaklon pristup prema vijećnicima oporbe koji je gajio do sada.


'Ovo što ću sada reći nikad ne bih rekao da nisam bio potaknut. Ne mogu slušati vas, poštovani vijećnici SDP-a i HNS-a, da vi govorite o političkim kadroviranjima. Dotaći ću se samo vrha brijega. Hoću početi od Elektre, od bolnice, od zadnje smjene u Zračnoj luci Zadar? Hoću govoriti o smjeni u Lučkoj upravi, u Zavodu za zapošljavanju? Hoćemo govoriti o gradonačelnici HNS-a i SDP-a od Vukovara do Dubrovnika', nabrajao je Kalmeta. Za to vrijeme iz klupa mu je SDP-ovka Omerka Šarić Frantin dobacivala: 'Hoćemo govoriti o Sanaderu, Polančecu, Vidoševiću, Livakoviću...?'

Kalmeta se nije dao smesti. Rekao je kako smatra da politička opcija koja dobije povjerenje građana mora dovesti svoje ljude u administraciju kako bi ispunila programe predstavljane u kampanji. 'To za mene uopće nije problematično. Nigdje u svijetu to nije problem. I u Americi se mijenja administracija', rekao je Kalmeta koji je zaključio kako ravnateljica muzeja Renata Peroš ima kvalifikacije za posao koji obavlja jer je arheologinja i povjesničarska umjetnosti koja će uskoro i magistrirati.

U prepucavanje SDP-a i HDZ-a 'umiješao' se i Pupić Bakrač koji je nedavno izjavio da se ove dvije stranke vole javno.

'Ja ne mogu slušati ni jedne ni druge kada govore o političkim zapošljavanjima jer su po tom pitanju HDZ i SDP isti. Sve se vrši po političko-klijentelističkom ključu, a njihove međusobne optužbe dovoljno govore o njima. U ovoj državi očito nenormalno postaje normalno pa tako i klasična politička korupcija gospođe Peroš postaje jedan normalan čin. U državi u kojoj se događaju ovakve političke perverzije nije čudo da imamo jednu stranku na optuženičkoj klupi i da je pola njezinih ministara osuđeno. Izgleda da će biti još njih koji će završiti na optuženičkoj klupi i Remetincu', kazao je Pupić Bakrač.

U konačnici je prijedlog o dodjeli nagrade Narodnom muzeju Zadar prošao glasovima vijećnika HDZ-ove koalicije. Priklonili su im se i Reno Sinovčić i Vedran Uranija sa Sinovčićeve nezavisne liste.