SAVJET ZA NACIONALNE MANJINE

'Ne koristite izbjegličku krizu u predizborne svrhe'

23.09.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Savjet za nacionalne manjine pozvao je u srijedu političke stranke da se suzdrže od korištenja izbjegličke krize u predizborne svrhe

'Izvorna i istinska ideja Europe nije žica, prepreke i fortifikacija nego upravo suprotno - velika slobodna demokratska zajednica republika, a najbolji dokaz tome su upravo migranti koji je vide kao takvu. Svako zatvaranje otvara prostor nesnošljivosti i sukobu, destabilizaciji i unutrašnjim sukobima u krizi", stoji u priopćenju Savjeta.

Ocjenjuje se kako je Hrvatska pokazala da shvaća i poštuje europske principe, "iako neke od članica Europske unije koje su povijesno bile stožer i izvor demokracije nisu ostale na razini te tradicije".

"Upravo zato, kao pripadnici nacionalnih manjina pozivamo sve stranke i sudionike političkog života, a naročito u svijetlu nadolazećih izbora u Hrvatskoj, da se tragedija ovih jadnih ljudi ne koristi za stjecanje političkih poena u predizbornom periodu. Ovo je veliko humanitarno pitanje i ako se ne bude pravilno detektiralo kao takvo, može postati sigurnosno", poručuju iz Savjeta za nacionalne manjine.

To je tijelo na današnjoj sjednici saslušalo izvješće HRT-a o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namijenjenim informiranju pripadnika nacionalnih manjina u prošloj godini.

Jednoglasnim zaključkom Savjet je upozorio na još uvijek nedovoljnu zastupljenost nacionalnih manjina u programima HRT-a, na koju je javna radiotelevizija obvezana Zakonom o HRT-u i ugovorom s Vladom.

Savjet stoga traži žurni sastanak s Ravnateljstvom HRT-a na kojem bi se govorilo o udjelu sadržaja namijenjenih manjinama u cjelokupnom programu, ali i edukaciji novinara koji se bave manjinskim pitanjima, priopćeno je iz Savjeta za nacionalne manjine.